Evropa u haosu zbog Niklasa, najmanje četiri osobe stradale

Na istoku Češke blizu Opave iz šina je jutros iskočio putnički voz kada je naletio na oboreno drvo ali na sreću niko u udesu nije povrijeđen, saopštila je portparolka Čeških željeznica
8 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2015. 09:45h

Najmanje četiri osobe su stradale od posljedica uragana Niklas koji je tokom noći zahvatio veliki dio sjeverne Evrope, prenosi B92.

Njemačka policija je potvrdila da je jedna osoba izgubila život pošto je na nju pao betonski zid koji je uništila oluja, a navela je i da su dva radnika na održavanju puteva stradala nakon što je na njihov automobil palo drvo.

Vjetrovi koji su duvali brzinom i do 160 kilometara na čas su usmrtili i jednog državljanina Holandije, na koga se obrušio krov kuće.

Nevrijeme je dovelo do izmjena i prekida u saobraćaju, a glavna željeznička stanica u Minhenu bila je evakuisana pošto su stakleni djelovi plafona krenuli da padaju.

Više od 150 letova je otkazano na aerodromu u Frankfurtu, a zabilježena su odlaganja i u Hamburgu i Minhenu.

U Švajcarskoj su otkazani polasci vozova koji prolaze kroz planine, a u Cirihu je brzina vjetra dostizala i 105 kilometara na čas.

Obilne padavine su izazvale poplave u nekoliko sela blizu Nojšatela i Berna, a posljedice nevremena osjetile su se i u Velikoj Britaniji i Belgiji, gdje je stotine domaćinstava ostalo bez struje.

Vjetar orkanske snage uz snijeg i pljuskove ne jenjava u Srednjoj Evropi, lomi drveće, odnosi krovove, zaustavljava vozove i prevrće velike kamione.

I drumski i željeznički saobraćaj i danas je u Češkoj u haosu zbog olujnog vjetra sa pljuskovima i mjestimično i snegom. Nevremenu nisu dorasli ni češki vojni piloti koji su morali da odustanu od pratnje u niskom letu američkog konvoja od 118 borbenih vozila koji danas napušta Češku.

Na istoku Češke blizu Opave iz šina je jutros iskočio putnički voz kada je naletio na oboreno drvo ali na sreću niko u udesu nije povrijeđen, saopštila je portparolka Čeških željeznica Ratka Pistorijusova.

Noćne oluje zaustavile su željeznički saobraćaj i na nekim prugama u južnoj Češkoj, gdje su željeznice imale problema da uopšte prevezu putnike, pošto na klizave drumove nisu mogli ni autobusi koje su iznajmile.

Zimsko nevrijeme, koje je kao prvoaprilska šala zahvatilo Češku, Slovačku i Poljsku, pokvarilo je i oproštajno iznenađenje koje su Česi spremili za 516 američkih vojnika koji sa svojim oklopnim transporterima i borbenim vozilima u konvoju pod zastavom NATO danas napuštaju Češku.

U posljednjem trenutku otkazana je zbog jakog vjetra počasna pratnja konvoju koji je jutros krenuo iz Praga - od Praga do granice sa Njemačkom konvoj je trebalo da u niskom letu da prate dva aviona gripen češkog vojnog vazduhoplovstva.

Kako je kazao medijima general František Malenjinski to je trebalo da bude poruka da se Česi od njih opraštaju, žele im sretan put i ponosni su što su američki vojnici bili tako disciplinovani, da nigdje usput nisu morali da se rješavaju nikakvi izgredi ili prekršaji.

Orkanski vjetar, čak i mini tornado, divlja već treći dan i u susjednoj Poljskoj, prije svega u zapadnim i južnim oblastima zemlje, ali vjetar iako slabiji omeo je vazdušni saobraćaj i na sjeveru, pošto nekoliko civilnih aviona zbog olujnog nevremena nije moglo da sleti na međunarodni aerodrom u Gdanjsku i moralo je na rezervni u Varšavu.

"Od ponedjeljka do srijede ujutru Vatrogasna straža izlazila je na teren 2.440 puta od toga u posljednja 24 časa 1.250 puta. Oštećeno je 400 zgrada, od toga 150 stambenih objekata", kazao je jutros portparol poljske Vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Galerija

Bonus video: