Pariz i Berlin predstavili listu zajedničkih projekata

Na francusko-njemačkoj listi su projekti za modernizaciju prekogranične elektro i gasne mreže, uspostavljanje fonda za promociju obnovljivih izvora energije i podrška digitalizaciji poslovanja preduzeća
0 komentar(a)
Angela Merkel, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Angela Merkel, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2015. 16:15h

Pariz i Berlin u utorak su predstavili listu zajedničkih investicionih projekata, uglavnom u energetiku i informativnu tehnologoiju, ali nisu objavili vrijednost tih projekata.

Projekti koji treba da dobiju podršku investicionog plana Evropske komisije, predstavljeni su u Berlinu povodom 17. zasjedanja francusko-njemačkog Savjeta ministara.

Francuski i njemački ministri ekonomije i finansija su se dogovorili početkom decembra da utvrde zajedničke projekte, a spisak na kraju sadrži devet tačaka, ali bez navođenja cijene i rokova.

Projekte su u zajedničkom saopštenju predstavili ministri ekonomije Zigmar Gabriel i Emanuel Makron i ukazali da "energetika i digitalna ekonomija imaju najveći potencijal za saradnju i zajednički rast".

Na francusko-njemačkoj listi su projekti za modernizaciju prekogranične elektro i gasne mreže, uspostavljanje fonda za promociju obnovljivih izvora energije i podrška digitalizaciji poslovanja preduzeća.

Krajem 2014. godine predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, predstavio je evropski plan investiranja, nazvan "Junkerov plan" koji omogučava angažovanje više od 300 milijardi eura tokom tri godine, radi jačanja privrednog rasta i zapošljavanja u eurozoni.

Francuska se početkom marta obavezala da obezbijedi osam milijardi eura za taj plan, koliko i Njemačka.

Pod pritiskom međunarodnih partnera da investira više, Berlin je načelno najavio 15 milijardi eura do 2018. godine za finansiranje projekata, posebno u svoju infrastrukturu.

Bonus video: