Bridlav: Prolazak američkog konvoja ohrabrenje za Istočnu Evropu

Bridlav je tokom posjete Bukureštu izjavio da su tokom prolaska isprobane mnoge stvari koje se "nijesu dugo radile u NATO.., kao što je prelazak preko nekoliko graničnih prelaza i utvrđivanje koji mostovi mogu da podnesu težinu vozila"
9 komentar(a)
Filip Bridlav, Foto: Reuters
Filip Bridlav, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2015. 16:41h

Vrhovni komandant NATO-a u Evropi general Filip Bridlav rekao je danas da prolazak konvoja američkih snaga kroz istočnu Evropu ima za cilj da se tamošnji saveznici ohrabre, da vide da imaju podršku, i da se uvježbaju malo korišćene vještine.

Bridlav je tokom posjete Bukureštu izjavio da su tokom prolaska isprobane mnoge stvari koje se "nijesu dugo radile u NATO.., kao što je prelazak preko nekoliko graničnih prelaza i utvrđivanje koji mostovi mogu da podnesu težinu vozila".

Konvoj je krenuo prošle nedjelje iz Estonije i prošao kroz Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Češku, i vraća se u bazu u Njemačkoj.

Bridlav je takođe rekao da će odluka o tome da li će Rumunija od NATO-a dobiti tešku vojnu opremu, uskoro biti donijeta.

"Vidjeli smo da Rusija može da izazove probleme naroda . Mislim da je, u ovom trenutku, važno da se kaže još jednom koliko cijenimo ovaj odbrambeni štit u Deveselu", rekao je Bridlav poslije sastanka sa rumunskim ministrom odbrane Mirčeom Dušom, javili su rumunski mediji.

Bonus video: