Lider pobunjenika: Kijev blokira političko rješenje konflikta

Purgin je u intervjuu za AP rekao da je sporazum iz Minska, čijem su potpisivanju u februaru posredovali zapadni lideri, "blokiran" odlukom Kijeva da ne da autonomiju istoku Ukrajine, na kojem živi pretežno stanovništvo sa ruskog govornog područja
0 komentar(a)
Andrej Purgin, Foto: Beta/AP
Andrej Purgin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.03.2015. 16:55h

Lider proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine Andrej Purgin optužio je danas vladu iz Kijeva da blokira političko rješenje konflikta u Ukrajini u kojem je poginulo više od 6.000 ljudi.

Purgin je u intervjuu za AP rekao da je sporazum iz Minska, čijem su potpisivanju u februaru posredovali zapadni lideri, "blokiran" odlukom Kijeva da ne da autonomiju istoku Ukrajine, na kojem živi pretežno stanovništvo sa ruskog govornog područja.

Proruski pobunjenici, koji imaju podršku Moskve, insistiraju na nezavisnosti od Ukrajine, ali su takođe vršili pritisak na ukrajinsku vladu da usvoji zakon kojim će region istočne Ukrajine dobiti veću autonomiju.

Ukrajinski parlament usvojio je ranije ovog mjeseca sličnu mjeru, ali je njenu primjenu odložio sve dok lokalni izbori na istoku Ukrajine ne budu održani prema ukrajinskim zakonima, u skladu s mirovnim sporazumom iz Minska.

Bonus video: