Tužilaštvo: Lubic liječen zbog samoubilačkih poriva

Portparol tužilaštva Ralf Harenbrik je rekao da istražitelji zasad nisu našli naznake motiva zašto je Lubic oborio avioni, kao ni znake psihičke bolesti
61 pregleda 4 komentar(a)
Andreas Lubic, Foto: Twitter
Andreas Lubic, Foto: Twitter
Ažurirano: 30.03.2015. 15:46h

Njemačko tužlaštvo saopštilo je danas da je koopilot aviona Džermanvingsa, koji je pao sa 150 ljudi u francuskim Alpima, bio liječen zbog samobilačkog poriva.

Tužioci u Diseldrofu rekli su da je Andreas Lubic bio na terapiji zbog samoubilčkog poriva nekoliko godina prije nego što je postao pilot.

"U potonjem periodu i sve do nedavno, bilo je još posjeta lekaru, s doznakom o bolovanju bez zabilježenih samoubilačkih težnji ili agresije protiv drugih", naveo je portparol tužilaštva Ralf Harenbrik.

On nije rekao kada je bilo objavljeno liječenje Lubica, koji je imao obuku za pilota u Njemačkoj i centru za obuku Lufthanse u Feniksu, u Arizoni.

Harenbrik je rekao da istražitelji zasad nisu našli naznake motiva zašto je Lubic oborio avioni, kao ni znake psihičke bolesti.

Vlasti vjeruju, na osnovu snimljenih glasova iz pilotske kabine, da se Lubic zaključao u kokpitu i da nije dozvolio kapetanu da uđe prije nego što je krenuo da obrušava avion.

Lufhtansa je na pitanje ds li je znala za Lubicovo psihijatrijsko liječenje, navela da su sve medicinske informacije predmet propisa o povjerljvisti zdravstvenih podataka.

Tužioci su ranije rekli da su prilikom pretrage Lubicove kuće pronašli pocijepanu doznaku za bolovanje zbog kojeg bi izostao s posla na dan nesreće.

Upitan da li je Lubic imao problema s vidom, drugi portparol tužilaštva u Diseldorfu Kristof Kumpa je rekao da nema podataka koji pokzuju da je imao psihičke smetnje koje bi uticale na njegov vid.

Njemački zvaničnici su rekli da Lubicov dosije u Federalnoj vazduhoplovnoj kancelariji sadrži primjedbu koja znači da mu je potrebno "redovno medicinsko ispitivanje", ali nisu naveli da li se to odnosilo na psihičke ili fizičke karakteristike.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovsto je Lubicu izdala potvrdu treće medicinske klase, što znači da nije ustanovljen neki psihički problem, poput psihoze, manično-depresivne psihoze ili personalnih poremecćaja. Potvrda znači i da nisu ustanovljene psihičke smetnje zbog kojih ne bi mogao bezbjedno da obavlja dužnost.

Bonus video: