O pravilu dvije osobe u pilotskoj kabini: To je besmisleno i ne pomaže ni 0,01 odsto

"Ako pilot hoće, avion može da obori za dvije sekunde koristeći upravljač ili kormilo ili isključivanjem motora u kritičnom trenutku. Pritom, stjuardesa ne može da uradi ništa jer nema pojma o tome šta pilot radi"
71 pregleda 0 komentar(a)
Piloti, Foto: Shutterstock
Piloti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2015. 16:50h

Nakon što je kopilot sa psihičkim problemima srušio avion Džermanvingsa mnoge aviokompanije su požurile sa uvođenjem pravila da u pilotskoj kabini uvijek moraju da budu dva člana posade, ali iskusni piloti to smatraju besmislenim jer i tada jedan pilot može da u svakom trenutku sruši avion, piše u nedjelju njemački list Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ).

Avion Džermanvingsa srušio se nedavno u francuskim Alpima, kada je poginulo 150 ljudi. Prema nalazima francuskih istražitelja kopilot Andreas Lubic je namjerno usmjerio Erbas A320 u planinu, a u posljednjem minutu se nalazio sam u kokpitu, gdje nije htio da pusti kapetana leta koji je otišao u toalet.

FAZ danas piše da u kokpitu moraju da budu dvije osobe. Kako avioni, uglavnom zbog štednje, nemaju tri pilota, ubuduće bi u kokpitu trebalo da se nalaze najmanje jedan stjuard ili stjuardesa.

Američke aviokompanije već duže imaju to pravilo, a sada se pridružuju i evropske kompanije poput Izidžeta i Rajanera i Er Berlina te Lufthanze i Džermanvingsa.

FAZ piše da to zvuči dobro, ali da nije rješenje.

Iskusni piloti navode da je ovdje riječ o "prividnom aktivizmu" koji bi trebalo da umiri javnost.

"Ako pilot hoće, avion može da obori za dvije sekunde koristeći upravljač ili kormilo ili isključivanjem motora u kritičnom trenutku. Pritom, stjuardesa ne može da uradi ništa jer nema pojma o tome šta pilot radi", prenosi FAZ navode pilota.

Dodatno, kako piše njemački list, "protiv psihički oboljelog pilota koji je odlučio da izvrši samoubistvo, stjuardesa je bespomoćna".

Dovođenje stjuardese u pilotsku kabinu je besmisleno, nivo bezbjednost se može povećati ako se dokaže da redovni psihijatrijski testovi imaju svrhu, navodi list.

Portparol Er Fransa je upozorio na opasnost od više birokratije i novih propisa koji su u slučaju problema nekorisni.

Avio stručnjak koji je želio da ostane anoniman, kazao je da to neće povećati bezbjednost ni za "0,01 odsto".

Bonus video: