Prag: Okupili se protivnici i pristalice prolaska američkog vojnog konvoja

Češka vlada je odobrila prolaz američkih tenkova bez rasprave u parlamentu, a prema navodima lokalnih medija, vlasti su iz straha da bi moglo doći do provokacija naložile češkoj vojsci da štiti konvoj američke vojske dok bude prolazio kroz zemlju
7 komentar(a)
Skup u Pragu, Foto: Reuters
Skup u Pragu, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2015. 20:49h

Protivnici i pristalice prolaska američkog vojnog konvoja preko češke teritorije okupili su se danas na centralnom Vaclavskom trgu u Pragu.

Nekoliko stotina pripadnika jedne i druge grupe se izmješalo i glasno razmjenjivalo stavove, a nešto kasnije akcija podrške američkom konvoju i NATO, u kojoj su učestvovali i političari iz stranaka TOP 09 i ODS, održana je na Trgu mira.

Protest zbog prolaska američkog konvoja kroz Češku organizovali su praški komunisti, inicijativa "Ne bazama", koja se protivila i postavljanju američkog antiraketnog štita u toj zemlji i pokret "Stop restituciji crkvene imkovine".

Neki od onih kojima smeta prisustvo američkih vojnika u Češkoj nosili su ruske zastave, kao i transparente s natpisom "Stop konvoju SAD", prenijeli su češki elektronski mediji.

Istovremeno, na istom mjestu okupili su se i ljudi koji misle suprotno, noseći zastave SAD, Ukrajine ili NATO uzvikujući: "Mi smo Zapad!".

Dvije drupe su se izmiješale glasno diskutujući među sobom, ali incidenata nije bilo, a skup je obezbjeđivalo samo nekoliko desetina policijaca.

Poslije protesta na Vaclavskom trgu, dio pristalica konvoja premjestio se na Trg mira, gde je održana akcija "Hi, friends!" (Zdravo, prijatelji), a među njima su bili i bivši šef diplomatije i lider TOP 09 Karel Švarcenberg i bivši ministar finansija Miroslav Kalousek.

Konvoj američkih oklopnih jedinica, koji je prošle nedjelje krenuo iz Estonije preko Letonije i Litvanije ka svojoj bazi u Nemačkoj, utorak je stigao u Poljsku, a u Češku treba da uđe sjutra.

Na desetine oklopnih vozila tipa "strajker" iz Treće divizije Drugog konjičkog puka učestvovalo je u vježbi koja je trebalo da demonstrira spremnost NATO da zaštiti svoje članice.

Češka vlada je odobrila prolaz američkih tenkova bez rasprave u parlamentu, a prema navodima lokalnih medija, vlasti su iz straha da bi moglo doći do provokacija naložile češkoj vojsci da štiti konvoj američke vojske dok bude prolazio kroz zemlju.

Češki antiratni aktivisti pokrenuli su zbog toga kampanju "Tenkovi? Ne, hvala!" (Tanks? No, thanks!) protiveći se prolasku američkih oklopnih vozila kroz ovu zemlju.

Predsjednik Češke Miloš Zeman ne slaže se s mišljenjem da američki konvoj predstavlja okupacionu vojsku, poručujući da on prolazi kroz Češku jer je to najkraći put do Bavarske, gdje SAD imaju svoju bazu.

Bonus video: