EU: Od 1. aprila kraj kvotama za mlijeko

Evropska unija če prvi put u posljednjih 30 godina u potpunosti da liberalizuje tržište mlijeka, iako su se od 2009. do 2013. godine kvote mlijeka povećale za jedan odsto kako bi sektor mljekarstva mogao da zadovolji rastuću potražnju
61 pregleda 0 komentar(a)
mlijeko, Foto: Shutterstock
mlijeko, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2015. 10:43h

U Evropskoj uniji od 1. aprila ukidaju se proizvodne kvote mlijeka, tako da če sve zemlje moči da proizvode koliko žele mlijeka, saopšteno je danas u Briselu.

Evropska unija če prvi put u posljednjih 30 godina u potpunosti da liberalizuje tržište mlijeka, iako su se od 2009. do 2013. godine kvote mlijeka povećale za jedan odsto kako bi sektor mljekarstva mogao da zadovolji rastuću potražnju.

Irska je navela da planira da poveća prozivodnju mlijeka za 50 odsto do 2020. godine, iako je mali proizvođač u odnosu na Njemačku i Francusku, vodeće zemlje u tom poljoprivrednoj oblasti.

Njemačka je najavila povećanje od jedan do tri odsto na godišnjem nivou do 2020. godine. Ta zemlja je u posljednjih 30 godina prelazila dozvoljenu proizvdnu kvotu mlijeka i platila skoro dvije milijarde eura na kazne zbog tog prekršaja.

Francuska, kao drugi proizvođač mlijeka u EU, još osjeća ekonomske posljedice krize iz 2009. godine, zbog čega je morala da smanji cijenu mlijeka za oko 30 odsto.

Vlasti u Parizu zatražile su uspostavljanje zajedničkog evropskog mehanizma u slučaju hiperprodukcije mlijeka i ugrožavanja tržišta mlijeka. Francuska za sada ima podršku Poljske i Italije, ali je i dalje izolovana po tom pitanju u okviru EU.

Bonus video: