"POMOĆ U BORBI PROTIV SEPARATISTA"

Ukrajina: Porošenko dočekao i testirao američke "Hamere"

"Želim da zahvalim našim partnerima - SAD, za svestranu podršku Ukrajini. To je realna i prava potvrda strateškog partnerstva između naših zemalja", rekao je Porošenko, zahvaljujući Vašingtonu na "dosljednoj i čvrstoj poziciji u rješavanju konflikta u Donjeckom basenu"
78 pregleda 5 komentar(a)
Petro Porošenko, Američki Hameri, Ukrajina, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Američki Hameri, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2015. 19:15h

SAD su isporučile Ukrajini 10 oklopnih vozila tipa "Hamer" u okviru vojne pomoći za "borbu protiv separatističkih snaga na istoku zemlje koje podržava Rusija“.

Ukrinform javlja da je pošiljku na aerodromu "Borispolj" u Kijevu dočekao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Ukrajinska agencija navodi da je prilikom uručenja, Porošenko pregledao pošiljku visokomobilnih multifunkcionalnih vozila i lično sjeo za volan jednog od njih, kako bi ga testirao na aerodromskoj pisti.

Ukrajinski predsjednik najavio je da će sva vozila poslije opremanja biti upućena "prije svega, u visokomobilne desantne jedinice, koje obavljaju zadatke u zoni antiterorističke operacije".

"Želim da zahvalim našim partnerima - SAD, za svestranu podršku Ukrajini. To je realna i prava potvrda strateškog partnerstva između naših zemalja", rekao je Porošenko, zahvaljujući Vašingtonu na "dosljednoj i čvrstoj poziciji u rješavanju konflikta u Donjeckom basenu".

Porošenko je zahvalio SAD i na tome što smatraju Rusiju agresorom i za inicijativnost i upornost kada je u pitanju produženje sankcija Moskvi, navodi ukrajinska agencija.

Ukrajinski predsjednik je najavio da će u narednih 45 dana Ukrajina dobiti preostale "Hamere", predviđene sporazumom sa Vašingtonom, navodi AP.

Porošenkov kabinet najavio je da će SAD isporučiti Ukrajini 230 "Hamera", podsjeća američka novinska agencija, dodajući da je administracija američkog predsjednika Baraka Obame najavila pružanje vojne "neubojite" pomoći u iznosu od 75 miliona dolara, ali da se "uzdržala od nuđenja ubojite opreme, uprkos pozivima iz Kongresa da to učini".

Porošenko je sredinom mjeseca najavio i da će ukrajinske izviđačke jedinice "najzad dobiti britanske oklopne transportere Sakson".

Ukrinform je tada podsjetio i da su SAD odlučile da Ukrajini daju nekoliko sistema bespilotnih letjelica "Gavran" (Raven), 30 oklopnih višenamjenskih "hamera" i 200 džipova istog tipa, vrijednih približno 75 miliona dolara.

Preporučujemo za Vas