Snouden: Američki špijuni u Švajcarskoj rade bez straha da će biti otkriveni

Snouden je uporedio švajcarsku sa francuskom obavještajnom službom ističući da su poštovali francuske špijune, koji su poznati kao "vješti i agresivni"
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2015. 18:19h

Američki špijuni rade u Švajcarskoj bez straha da će biti otkriveni jer švajcarska obavještajna služba, iako upućena i veoma profesionalna, za njih ne predstavlja nikakvu prijetnju, izjavio je bivši savjetnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden.

"Razlog zbog koga je Švajcarska tako interesantna kao prijestonica špijunaže, posebno Ženeva, nije se promjenio", rekao je Snouden u intervjuu za švajcarsku TV stanicu "RTS" 5. marta, čiji je transkript objavio juče švajcarsko-francuski nedeljnik "Temp", prenosi "Raša Tudej".

"Tamo je uvek bilo sjedište međunarodnih organizacija, Ujedinjenih nacija, Svjetske trgovinske organizacije (STO), Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK). Tamo su predstavništva stranih vlada, ambasade, međunarodne organizacije, nevladine organizacije...Veliki broj organizacija, i sve one u jednom gradu", kazao je Snouden.

Prema njegovim riječima i drugi gradovi u Švajcarskoj su "zaraženi" špijunima iz SAD. "Imate izuzetan obrt kapitala i novca u Cirihu. Imate bilateralne sporazume i međunarodnu trgovinu u Bernu”, rekao je Snouden.

Kao bivši pripadnik NSA, Snouden se prisjetio vremena kada je radio u Ženevi kao agent i dodao da se Amerikanci nijesu nimalo plašili švajcarskih obavještajaca. "Švajcarske službe nismo posmatrali kao prijetnju. Oni su veoma upućeni i veoma profesionalni. Ali ih je malo", istakao je Snouden.

On je uporedio švajcarsku sa francuskom obavještajnom službom, ističući da su poštovali francuske špijune, koji su poznati kao "vješti i i agresivni".

Snouden je zatim naveo primjere operacija CIA vezanih za oružje za masovno uništenje, dodajući da su ljudi "umješani u širenje nuklearnog naoružanja" kršili zakone Švajcarske, Njemačke i susjednih zemalja. "Politički uticaj" koji je viđen u tim slučajevima, nažalost, "seže do najviših nivoa vlasti", rekao je Snouden.

"Zato predstavnici američke vlade, čak i kad krše švajcarske zakone, imaju određeni nivo komfora, znajući da neće biti posledica", istakao je Snouden.

Snouden, bivši savjetnik NSA, izazvao je veliku kontroverzu prošle godine kada je u javnost iznio podatke o postojanju velikog broja tajnih programa nadziranja NSA.

Nakon objavljivanja dokumenata u "Gardijanu" i "Vašington postu", Snouden iz Hongkonga bježi u Moskvu, gdje u avgustu prošle godine dobija azil.

Bonus video: