Rumunija: Protivraketni sistem je odbrambeni sistem

Rusija se protivi sistemu protivvazdušne odbrane, čije bi baze prema planovima trebalo da se nalaze u Rumuniji i Poljskoj
102 pregleda 0 komentar(a)
Rumunija zastava, Foto: Shutterstock
Rumunija zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2015. 16:27h

Rumunski zvaničnici su izjavili danas da je američki protivraketni štit planiran za Rumuniju namjenjen zaštiti NATO članica od napada i da ne predstavlja prijetnju Moskvi.

Reagovanje je uslijedilo nakon što je ambasador Rusije u Danskoj Mihail Vanjin izjavio da bi Moskva mogla da pošalje nuklearne projektile na brodove te skandinavske zemlje, članice NATO, ako se ona priključi protivraketnom sistemu Alijanse.

Rumunski ministar odbrane Mirče Duša izjavio je danas da se Rumunija "ne slaže sa takvom izjavom" i da je "protivraketni sistem, odbrambeni sistem", nakon slične izjave rumunskog šefa diplomatije Teodora Meleškanua, prenio je AP.

Danska je u avgustu pristala da se priključi odbrambenom sistemu NATO, sa najmanje jednom fregatom sa unapređenim kapacitetima.

Rusija se oštro protivi sistemu protivvazdušne odbrane, čije bi baze, prema planovima, trebalo da se nalaze u Rumuniji i Poljskoj.

Bonus video: