Fico: EU ne daje preporuke o učešću na paradi u Moskvi

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska saopštio je u četvrtak da je odlučio da ne ide u Moskvu zato što ne želi da gleda demonstraciju sile neke armije u momentu sukoba u Ukrajini a i zbog aneksije Krima
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2015. 10:54h

Slovački premijer Robert Fico još nije saopštio da li će umjesto predsednika Slovačke Andreja Kiske poći na proslavu 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata u Moskvu ali je upozorio da Evropska unija o tome ne može da daje preporuke pošto ne postoji jedinstven stav.

"Ne postoji jedinstveni stav premijera članica EU kako se postaviti prema proslavi 70. godišnjice pobjede u Moskvi. Kakva je razlika između vojnika koji je poginuo u Normandiji ili ruskog vojnika koji je poginuo u Slovačkoj? Zašto da ignorišemo istoriju", kazao je Fico nakon samita EU u Briselu, prenose danas slovački dnevni listovi.

Slovački premijer dodao je da ne zna da li je u redu da se žrtve Drugog svjetskog rata i činjenice da je od završetka rata prošlo 70 godina upotrebljavaju kao instrument dnevne politike.

"Različite ocjene proslave u Moskvi u okviru EU su logične. Ja sigurno neću od žrtava Drugog svjetskog rata praviti političke žrtve", kazao je Fico.

Slovački premijer figurira na spisku potvrđenih zvanica za vojnu paradu u Moskvi koju je objavio prošle sedmice šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, na šta je slovačka vlada izdala saopštenje da odluka još nije donijeta.

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska saopštio je u četvrtak da je odlučio da ne ide u Moskvu zato što ne želi da gleda demonstraciju sile neke armije u momentu sukoba u Ukrajini a i zbog aneksije Krima.

Umjesto učešća na vojnoj paradi u Moskvi Kiska će obići vojna groblja širom Slovačke na kojima su sahranjeni ruski i vojnici drugih naroda u Crvenoj armiji koji su položili živote da oslobode od Hitlerove Njemačke Čehoslovačku.

Bonus video: