Varufakis: Kreditori bi da dugove privatnih banaka prebace na "slaba pleća" naroda

Grčki ministar se u blogu, takođe, kritički osvrnuo na pakete pomoći njegovoj zemlji iz 2010. i 2012. godine, koje je potpisala prethodna vlada u Atini sa partnerima i međunarodnim kreditorima
1 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 15:30h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis ponovio je danas svoje protivljenje novim zajmovima koje u zamjenu za sprovođenje rigoroznih mjera štednje nude međunarodni kreditori, ocjenjujući da oni nijesu spas za Grčku već ciničan gest kojim se dug privatnih banaka prebacuje na narod.

"Novi zajmovi ne predstavljaju spas za Grčku već cinično prebacivanje dugova privatnih banaka na slaba pleća najugroženijih državljana Grčke", napisao je Varufakis u svom blogu, pod naslovom "O Grcima i Njemcima: Ponovno zamišljanje naše zajedničke budućnosti".

Grčki ministar finansija ocjenjuje i da je "montirani video snimak, na kojem se vidi kako on navodno pokazuje "srednji prst" Njemačkoj, nesrećna epizoda koja ilustruje način na koji je bankarska kriza iz 2008. počela da podriva loše osmišljenu evropsku monetarnu uniju, tako što je ponosne nacije okrenula jedne protiv drugih".

Njemačka državna televizija ARD je nedavno u jednoj emisiji objavila snimak jednog Varufakisovog govora, u kojem je on, govoreći da je Grčka trebalo da bankrotira još 2010. i da ostavi Berlinu da sam rješava problem kredita koje su njemačke banke davale grčkoj državi, navodno pokazao "srednji prst" Njemačkoj.

Varufakis je osporio autentičnost snimka navodeći da nije načinio sporni gest, a njemačka televizija je naknadno priznala da je riječ o montaži.

Grčki ministar se u današnjem blogu, takođe, kritički osvrnuo na pakete pomoći njegovoj zemlji iz 2010. i 2012. godine, koje je potpisala prethodna vlada u Atini sa partnerima i međunarodnim kreditorima.

"U 2010. godini, Grčka nije dugovala ni jedan jedini euro njemačkim poreskim obveznicima. Nismo imali pravo da pozajmljujemo od njih ili od drugih evropskih poreskih obveznika, jer je naš javni dug bio neodrživ i tačka. To je bilo moje ključno stanovište u 2010. godini, kada Grčka nije trebalo da pozajmi ni jedan euro prije nego uđe u proceduru za restrukturiranje duga i djelimično bankrotira prema povjeriocima iz privatnog sektora", piše Varufakis.

Kako ocjenjuje, već u tom periodu je bilo očigledno da Grčka ne može otplatiti postojeće zajmove.

"Znatno prije maja 2010. kada je Grčka zatražila spasavanje, pozvao sam evropske građane da kažu svojim vladama da i ne pomišljaju da na njih prebace lične gubitke", navodi grčki ministar finansija.

U 2015. godini, Grčka je, prema Varufakisovim riječima, i dalje u krizi, dok Grci i Njemci igraju igru uzajamnog prebacivanja krivice.

Prema njegovim riječima, pravi put za stavljanje tačke na ovu "toksičnu" igru i za fokusiranje na zajedničke interese dviju zemalja jeste "brži rast i reformisanje Grčke, tako da grčka država bude u stanju da otplati dugove koje nikada nije ni trebalo da uzima, dok istovremeno pazi na svoje građane kao što to bi jedna moderna evropska država trebalo da čini".

Varufakis je ocijenio i da sporazum koji je 20. februara postignut sa eurogrupom nudi odličnu priliku za napredak, tražeći hitno sprovođenje tog sporazuma kojim je Grčkoj produžen program finansijske pomoći za četiri mjeseca.

"Naš zajednički zadatak je redizajniranje Evrope kako bi Njemci i Grci, zajedno sa svim Evropljanima, mogli da ponovo zamisle našu monetarnu uniju kao domen zajedničkog prosperiteta", zaklučuje u blogu Varufakis.

Bonus video: