Cipras: Nećemo morati dodatno da "stežemo kaiš"

Francuski predsjednik Fransoa Oland je potvrdio da se od Grčke traži hitno ubrzavanje reformi, a njemačka kancelarka Angela Merkel je saopštila da se "nije razgovaralo o preciznim brojkama ili obavezama", ali je predočila da je Grčka u teškoj situaciji i da će "novac moći da se isplati samo ako se obaveze ispoštuju"
69 pregleda 0 komentar(a)
Fransoa Oland, Aleksis Cipras,  Nikos Anastasiades, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Aleksis Cipras, Nikos Anastasiades, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 14:44h

Čelnici Njemačke, Francuske i ključnih tijela Evropske unije saglasili su se u Briselu da Grčkoj odobre hitno potrebnih nekoliko milijardi eura za otplatu prispjelih dugova pod uslovom da vlada u Atini u roku od nekoliko dana podnese spisak potpunih reformi i ubrzano krene u njihovo sprovođenje.

Kako je danas saopštio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, dogovor je usvojen na margini susreta vođa EU u Briselu.

Grčki premijer Aleksis Cipras je izjavio da je time "stavljen na šine" program podrške Grčkoj za izvlačenje iz dramatične finansijske i ekonomsko-socijalne krize.

Cipras je naglasio da je "jasno da to znači da Grčka neće morati da preduzima korake koji vode u recesiju", dakle dalje "stezanje kaiša" za stanovništo i kresanje javnih troškova i budžeta, što je dosad, po uvjerenju grčke vlade, izazvalo veliki pad privrednog rasta i masovnu nezaposlenost u zemlji.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je potvrdio da se od Grčke traži hitno ubrzavanje reformi, a njemačka kancelarka Angela Merkel je saopštila da se "nije razgovaralo o preciznim brojkama ili obavezama", ali je predočila da je Grčka u teškoj situaciji i da će "novac moći da se isplati samo ako se obaveze ispoštuju".

Pored Olanda i Angele Merkel u razgovoru sa Ciprasom učestvovali su i predsjednik Evropskog savjeta EU Donald Tusk, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi i Jerun Dajselblum, čelnik Eurogrupe koja okuplja ministre finansija članica zone eura.

Vlada u Atini očekuje da joj se u sklopu programa rješavanja problema duga od 330 miliona eura isplati sedam milijardi eura i kamata ECB na otkupljene grčke obveznice od 1,9 milijardi eura, čime bi mogla da plati tranšu dugova koja vrlo dospijeva.

Bonus video: