Tusk: Niko neće greksit, ovo nije posljednja šansa za Grčku

U Brisel će grčki premijer Aleksis Cipras večeras razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i predsednicima Evropskog savjeta, Evropske komisije i Evropske centralne banke
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2015. 17:06h

Današnji mini samit o programu štednje u Briselu nije posljednja šansa da se spriječi izlazak Grčke iz eurozone, izjavio je danas predsjednik Savjeta Evropske unije Donald Tusk.

Tusk je najavio da će na insistiranje grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, na marginama sastanka šefova država i vlada članica EU danas biti održan mini samit tokom koga će Tusk i Cipras razgovarati sa njemačkom kancelarkom Amgelom Merkel, francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i šefom Evropske centralne banke Marijom Dragijem.

"Niko neće greksit, i stoga sam odmah odgovorio na Ciprasov zahtjev”, rekao je Tusk novinarima, koristeći kovanicu koja znači izlazak Grčke iz eurozone.

On je odbacio tvrdnje da je današnji susreti odlučujući za opstanak Grčke u evropskoj monetarnoj zajednici.

"Ovo nije posljednja šansa", podvukao je Tusk i objasnio da ta tema nije zvanično stavljena na dnevni red jer bi diskusija bila "suviše vruća" ako bi u njoj učestvovali lideri svih 29 članica EU.

Grčki parlament je juče izglasao zakon kojim se protivno preporuci Međunarodnog monetarnog fonda povećavaju socijalni izdaci i odbacuju neke od mjera štednje koje su nametnule ECB, MMF i članice eurozone.

Samit počinje večeras

Najvažnije teme dvodnevnog samita Evropske unije koji će početi večeras, biće stvaranje energetske unije, sankcije Rusiji, krize u Ukrajini i Libiji i stanje privrede.

U Brisel će grčki premijer Aleksis Cipras večeras razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i predsednicima Evropskog savjeta, Evropske komisije i Evropske centralne banke, Donaldom Tuskom, Žan-Klodom Junkerom i Mariom Dragijem.

Predsjednik Eurogrupe Jeren Dijselblem takođe će prisustvovati sastanku s grčkim premijerom.

Merkelova će Ciprasu poručiti da očekuje da Grčka "igra po pravilima", izjavio je agenciji Blumberg jedan njemački zvaničnik. On je dodao da je Merkelova spremna da se nađe kompromis za rješavanje dužničke krize u Grčkoj.

Glavna tema samita biće stvaranje Energetske unije EU, čiji su ključni ciljevi da se smanji zavisnost od ruskog gasa, obezbijede drugi izvori snabdjevanja energentima izgradnjom nove infrastrukture, "umreži" cijela Unija i, uz efikasniju i manju potrošnju, znatno povećaju izvori obnovljive energije.

EU Energetskom unijom želi da objedini tržište energenata i električne struje.

Po planu Evropske komisije, novi izvori snabdjevanja gasom iz Azerbejdžana, Turkmenistana, Izraela, Kipra i drugih područja i nova infrastruktura koja će se izgraditi, obuhvatiće zemlje jugoistoka Evrope čija je energetska bezbjednost ugrožena, tako da te zemlje povezanim krakovima gasovoda dobijaju gas iz tri različita izvora.

Vođe EU će takođe vrlo vjerovatno odlučiti da sudbinu sankcija Rusiji razmotre kasnije, izgleda tek u junu, pošto se sagleda u kojoj mjeri će biti sproveden "Minsk plus" mirovni sporazum o Ukrajini.

Dok Poljska, Velika Britanija, baltičke i skandinavske članice Unije traže da se odmah produže sankcije Rusiji, koje ističu u julu, Francuska, Njemačka, Italija, Španija i druge članice EU smatraju da treba dati mogućnost Moskvi da dokaže da doprinosi sprovođenju "Minska plus" i trajnom smirivanju zategnutosti na istoku Ukrajine.

Na agendi samita EU je i kriza u Libiji, gdje politička nestabilnost koči rješavanje problema povezanih s terorizmom i nelegalnom migracijom u Evropu.

Lideri EU će izraziti podršku naporima Ujedinjenih nacija u postizanju dogovora između sukobljenih strana i formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Evropski zvaničnici će razmotriti i pitanje nepovjerenja evropske javnosti u sporazum o slobodnoj trgovini EU i SAD (TTIP - Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnertstvo).

Bonus video: