Putinova olovka izložena u muzeju ruske istorije

Olovka će biti dio stalne izložbe o ruskoj istoriji u 21. vijeku
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2015. 10:33h

Olovka kojom je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao sporazum o pripajanju Krima Rusiji danas će prvi put biti izložena na otvaranju izložbe u Muzeju savremene ruske istorije u Moskvi.

"Bile su četiri olovke koje su potpisnici koristili prilikom potpisivanja sporazuma. Mi imamo olovku kojom se služio predsjednik Ruske Federacije'', izjavila je direktorka Muzeja Irina Velikanova.

Ona je dodala da će olovka biti dio stalne izložbe o ruskoj istoriji u 21. vijeku.

Izložbu pod nazivom "Krim: Istorija povratka"', zajedno su pripremili Centralni muzej iz Simferopolja i Etnografski muzej iz Sankt Peterburga.

Biće predstavljeno ukupno 450 eksponata koji su podijeljeni u tri oblasti. Prva oblast posvećena je istoriji Krima kao dijela Ruskog carstva, druga obuhvata događaje na poluostvu u 20. vijeku, a treća oblast obuhvata početak 90-ih godina kada je Krim tragao za svojima nacionalnim i političkim identitetom.

Rusija i Krim potpisale su sporazum o priključivanju poluostrva Rusiji marta 2014. godine. Prethodno je na Krimu održan referendum na kojem je većina glasala za pripajanje Rusiji.

Bonus video: