Porošenko: Bojkotovati Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2018.

Govoreći o Sporazumu iz Minska, Porošenko je naveo da on ne funkcioniše i da je sporazum, zapravo, nada, a ne realnost
8 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 10:15h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji se u Berlinu sastaje sa kancelarkom Angelom Merkel, izjavio je da Sporazum iz Minska ne funkcioniše.

On je, zahtijevajući produžetak sankcija Rusiji do kraja godine, istakao da Rusija više ne poznaje "crvene linije" i da vodi rat protiv Ukrajine.

"Cio svijet mora razumjeti da Rusija vodi rat protiv Ukrajine. Počelo je sa ruskim separatistima koji su u proljeće 2014. godine dobili podršku u naoružanju ruskim oružjem. I od ljeta se regularne ruske trupe nalaze u Ukrajini, desetine hiljada vojnika. Jedini put da se taj rat zaustavi je kompletno povlačenje ruskih vojnika", rekao je Porošenko i zahtijevao bojkot Svjetskog fudbalskog prvenstva, koje će se za tri godine održati u Rusiji.

"Sve dok su ruske trupe u Ukrajini, smatram održavanje Svjetskog fudbalskog prvenstva u toj zemlji nezamislivim", rekao je Porošenko.

On je pohvalio diplomatski angažman Merkelove i francuskog predsjednika Fransoa Olanda.

Govoreći o Sporazumu iz Minska, Porošenko je naveo da on ne funkcioniše i da je sporazum, zapravo, nada, a ne realnost.

"Dobra vijest je da borci, koje Rusija podržava, bar u ovom momentu ne pucaju iz raketnog i ostalog teškog naoružanja, kao što su ranije činili. Ali, istina je da taj sporazum ne funkcioniše. "Minsk" je za nas nada, a ne realnost...", rekao je Porošenko i naglasio da je Ukrajina "ispunila svaku pojedinačnu tačku" iz ugovora Sporazuma iz Minska i odmah obustavila vatru.

"Ruski borci su, međutim, učinili upravo suprotno od toga", tvrdi Porošenko.

Porošenko je naglasio da je "dijalog Merkelove sa Rusijom za Ukrajinu ekstremno važan" i, povodom tradicionalne parade na Crvenom trgu u Moskvi 9. maja na koju je Merkelova najavila da neće doći, rekao da "ono, što Rusija sada čini nema ništa sa idealima koji su u Drugom svjetskom ratu doveli do pobjede nad nacistima".

Na pitanje kako on doživljava ruskog predsjednika Vladimira Putina, kada sa njim ima razgovore, Porošenko je naveo primjer ukrajinskog pilota, žene, zatvorene u Rusiji.

"Pitao sam Putina - kada će je konačno osloboditi. Ona je samo branila svoju zemlju, na ukrajinskoj teritoriji. Već devet mjeseci je držite ilegalno u zatvoru. Ona je heroj. Putin mi je hladno odgovorio: Tu ja ništa ne mogu da učinim-naše sudstvo je nezavisno", rekao je Porošenko.

Na pitanje šta stvarno Putin želi, Porošenko je rekao da on (Putin) misli kako radi u interesu Rusije.

"Ja mislim, međutim, da on djeluje protiv ruskih interesa. On želi da kontroliše Ukrajinu, ali to on neće uspjeti, čak i kada bi Kijev napao. Ukrajina nikada nije bila toliko sjedinjena u želji da bude demokratska i slobodna zemlja. Putin je našu zemlju, ruskom agresijom, učinio tako proevropskom, kao što niko nije mogao ni zamisliti", rekao je Porošenko.

Bonus video: