Porošenko: Ruski borci 1.100 puta prekršili primirje

"Ukrajina je ispunila svaku tačku sporazuma iz Minska. Prekid vatre je primenjen odmah s naše strane, ali su ruski borci učinili upravo suprotno"
56 pregleda 0 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2015. 16:43h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je proruske snage na istoku Ukrajine za nepoštovanje primirja i pozvao na pooštravanje sankcija Rusiji.

"Ukrajina je ispunila svaku tačku sporazuma iz Minska. Prekid vatre je primenjen odmah s naše strane, ali su ruski borci učinili upravo suprotno", rekao je Porošenko, u intervjuu za njemački list "Bild" koji će sjutra biti objavljen.

"Svakog dana, pucnjava dolazi sa ruske strane, često više od 60 puta dnevno. Ukupno, primirje je prekršeno 1.100 puta", kazao je Porošenko.

"Istina je da sporazum ne funkcioniše", dodao je on.

Porošenko je, takođe, pozvao na dodatne sankcije Rusiji zbog kršenja primirja, prenio je Rojters.

Na samitu u Briselu narednog četvrtka i petka, lideri Evropske unije razgovaraće o sankcijama koje su uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Njemačka i druge članice EU zalažu se za deklaraciju kojom se neće dozvoliti ublažavanje sankcija ukoliko Moskva ne poštuje sporazum iz Minska, rekla su dva evropska zvaničnika u subotu, navela je britanska agencija.

Članice trilateralne Kontakt grupe za rješavanje krize u Ukrajini potpisale su 12. februara paket mjera za primjenu ranijih sporazuma iz Minska.

Prema prvoj tački tog dokumenta postavljen je uslov za hitan i sveobuhvatan prekid vatre, koji je stupio na snagu 15. februara u ponoć po kijevskom vremenu.

Od prekida vatre, napadi na istoku Ukrajine su manje učestali, ali obije strane optužuju jedna drugu za kršenja sporazuma.

Bonus video: