Putin: Bili smo spremni da stavimo nuklearno oružje u stanje pripravnosti

Putin je objasnio da je Rusija postupila tako da bi se izbjegla tragedija, kako bi se narodu Krima omogućilo slobodno izražavanje volje
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2015. 17:11h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ta zemlja bila spremna da stavi svoje nuklaerno naoružanje u stanje pripravnosti tokom prošlogodišnjih napetosti oko pripajanja Krima i svrgavanja bivšeg ukrajinskog predsjednika.

U dokumentarnom filmu Krim - put u domovinu", koji je danas prikazan na kanalu ruske državne televizije "Rosija 1" emitovanom danas povodom godinu dana od pripajanja Krima Rusiji 19. marta 2014, Putin je rekao:

"Bili smo spremni da to uradimo.. Krim je naša istorijska teritorija. Tamo žive Rusi. Oni su bili u opasnosti. Mi njih ne možemo da napustimo".

Putin je takođe rekao da su organizatori puča u Kijevu 2014.godine planirali da ubiju tadašnjeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

"Ja sam pozvao u Kremlj šefove naših obavještajnih službi i ministarstva odbrane i dao zadatak da se spasi život ukrajinskog predsjednika. U suprotnom bi on bio ubijen", rekao je Putin u dokumentarnom filmu "Put u domovinu" koji je danas prikazan na televiziji "Rusija 1", prenosi TAS.

Puč bio organizovan iz Vašingtona

Putin je kazao i da je oružani puč u Ukrajini bio organizovan iz Vašingtona, a Amerikanci su pokušali da se sakriju iza Evropljana.

"Trik je bio u tome što su većinom Evropljani otvoreno podržavali (ukrajinsku) opoziciju. Ali mi smo zasigurno znali da su istinski 'mozgovi' bili naši američki prijatelji", rekao je Putin.

Prema negovim riječima, Amerikanci su pomagali u obuci nacionalista, njihovih oružanih grupa, u zapadnoj Ukrajini, Poljskoj i donekle u Litvaniji, prenosi "Raša tudej".

"Oni su olakšali oružani puč", istakao je ruski predsjednik.

Ovakav pristup, objasnio je Putin, bio je daleko od optimalnog načina na koji bi trebalo postupati sa nekom zemljom, a posebno, kako je rekao, sa postsovjetskom zemljom kao što je Ukrajina.

Kako je objasnio, takve zemlje imaju kratku istoriju življenja pod novim političkim sistemom i i dalje su krhke.

"Kršenje ustavnog poretka u takvoj zemlji neminovno nanosi veliku štetu njenoj državnosti", zaključio je Putin.

Na Krimu smo djelovali čvrsto i odlučno

On je, takođe, kazao da je Rusija djelovala odlučno i čvrsto na Krimu u martu prošle godine kako bi spriječila razvoj događaja kao u Donjeckom regionu i da bi ljudima dala priliku da se izjasne o tome kako žele da žive.

"Kada smo dosljedno, čvrsto i pošteno djelovali na Krimu, pošao sam od toga da su moguće tragične posledice koje danas vidimo u Donjeckom regionu", rekao je Putin.

On je objasnio da je Rusija postupila tako da bi se izbjegla tragedija i da bi se narodu Krima omogućilo slobodno izražavanje volje.

Referendum na Krimu održan je 16. marta prošle godine. Na glasanje je izašlo više od 83 odsto građana sa pravom glasa, a za otcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji glasalo je oko 97 odsto izašlih.

Bonus video: