Erdogan: Predsjednički sistem je uz Božju pomoć neminovan

"Promjena je neminovna. Izgradnja nove Turske je neminovna"
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2015. 16:24h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je danas tvrdnje da će novim Ustavom, kojim se proširuju njegova ovlašćenja, u Turskoj biti uspostavljena diktatura.

"Oni kažu da će predsjednički sistem donijeti diktaturu. Da li postoji diktatura u Sjedinjenim Državama, Meksiku ili Brazilu?", upitao je Erdogan tokom posjete zapadnoj provinciji Kanakale.

"Promjena je neminovna. Izgradnja nove Turske je neminovna. Novi Ustav je neminovan. Predsjednički sistem je, uz Božju pomoć, neminovan", kazao je Erdogan.

Osnivač islamističke stranke Pravde i razvoja (AKP) koji je izabran u avgustu za predsjednika poslije više od decenije na mjestu premijera, želi da učvrsti svoju ulogu prvog čovjeka Turske sa izvršnim ovlašćenjima predsjednika nalik na SAD, prenio je AFP.

Glasanje u avgustu bilo je prvi put da je predsjednik, što je uglavnom ceremonijalna funkcija u Turskoj, direktno izabran.

Ustavni amandmani zahtijevaju podršku više od dvije trećine od 550 poslanika u parlamentu, odnosno glas njih najmanje 367.

AKP, koja trenutno ima 312 poslanika, teži većoj zastupljenosti u parlamentu, nakon izbora zakazanih za 7. jun.

Opozicija često optužuje Erdogana zbog diktatorskih sklonosti, navela je francuska agencija.

Erdogan je, međutim, poručio da "ukoliko narod želi (izvršno predsjedništvo), ono će se dogoditi".

Bonus video: