Asanž prihvatio da bude saslušan

"Da je prihvaćen predlog Ekvadora, ponuđen prije 1.000 dana" da se Asnaž sasluša u Ambasadi u Londonu, "mnogo novca i živaca bi bilo sačuvano", naveo je na tviteru šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patino
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.03.2015. 18:21h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je prihvatio predlog da ga švedski tužioci saslušaju, ali u Ambasadi Ekvadora u Londonu gdje se od vlasti krije godinama, izjavio je danas njegov advokat.

"Sarađivaćemo u istrazi, on to prihvata", rekao je Per Samuelson i dodao da je njegov klijent "srećan" zbog ponude tužilaštva i napretka u istrazi o silovanjima u Švedskoj koja mu se pripisuju, a koja Asanž negira.

Švedsko tužilaštvo danas je predložilo da dođe u London da sasluša Asanža.

Ekvador koji Asanžu pruža azil u svojoj ambasadi u Londonu od juna 2012, ocijenio je danas da je švedskom tužilaštvu bilo potrebno previše vremena da prihvati da dođe na saslušanje u Londonu, umjesto što je tražilo deportaciju Asanža u Švedsku.

"Da je prihvaćen predlog Ekvadora, ponuđen prije 1.000 dana" da se Asnaž sasluša u Ambasadi u Londonu, "mnogo novca i živaca bi bilo sačuvano", naveo je na tviteru šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patino.

"U ponedjeljak će biti 1.000 dana kako Asanž boravi u našoj ambasadi u Londonu. Od prvog dana predlažemo da oni dođu i uzmu njegovu izjavu, što do sada nije prihvaćeno", rekao je Patino.

Asanž strahuje da je optužba za silovanje samo način da bude uhapšen i izručen u SAD gdje mu prijeti suđenje za špijunažu jer je Vikilikis prije nekoliko godina objavio hiljade povjerljivih američkih dokumenata.

Bonus video: