Šojble ne isključuje mogućnost izlaska Grčke iz eurozone

"Što se tiče odgovornosti, jedini koji mogu da odluče šta će se dalje desiti jesu Grci, a kako mi ne znamo šta tačno oni koji vode Grčku rade, ne možemo da isključimo nijednu, pa ni tu mogućnost", rekao je Šojble u Beču
1 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.03.2015. 15:12h

Njemački ministar finansija, Volfgang Šojble poručio je da ne može da isključi mogućnost izlaska Grčke iz eurozone i riječju "grexident" ukazao na posljedice toga.

Tako se nakon prihvaćenog pojma "grexit" od engleskih riječi Greece i exit (izlaz), pojavila i kovanica od riječi Greece i accident (nesreća, nesrećan slučaj), koju je Šojble iskoristio kako bi u oštrom verbalnom ratu sa grčkim kolegom Janisom Varufakisom ukazao na posljedice Grčke odluke da "greškom izađu iz eurozone".

Njemački ministar koji se otvoreno protivi novoj vladi u Grčkoj, a posebno Varufakisu, kazao je da je Evropa i dalje spremna da pomogne, ali da Grčka prvo mora da pomogne sama sebi i dozvoli drugima da joj pomognu, prenosi B92.

"Što se tiče odgovornosti, jedini koji mogu da odluče šta će se dalje desiti jesu Grci, a kako mi ne znamo šta tačno oni koji vode Grčku rade, ne možemo da isključimo nijednu, pa ni tu mogućnost", rekao je Šojble u Beču.

On je ponovio svoje krute stavove da Grčka mora da ispuni sve svoje obaveze ili će ostati bez daljih isplata u važećem programu pomoći.

"Ne možete rješavati ovaj problem tako što ćete od drugih praviti žrtvene jarce", rekao je.

I ministar finansija Austrije, Hans Jerg Šeling upozorio je na opasnost od "slučajnog spoticanja Grčke iz eurozone".

On je na zajedničkoj konferenciji sa Šojbleom u Beču kazao da se povećava kriza povjerenja između evropskih partnera i Grčke.

"Nesrećan slučaj bio bi gori od svega što možemo regulisati", naglasio je Schelling.

Austrijski ministar je dodao da Grčka želi da ostane u eurozoni, što žele i zemlje članice, ali da je teško predvidjeti kako će se stvari dalje razvijati.

On je kazao da se ne može predskazati da li ovaj nesrećan slučaj može da se dogodi i dodao da postoje napori u svakoj zajedničkoj izjavi oko svake rečenice, a da je narednog dana sve drugačije zbog Atine.

Prema njegovim riječima, potrebne su konkretne brojke, jer niko ne poznaje podatke o realnom stanju u Grčkoj.

Šeling smatra da je neophodno da se ponovo uspostavi dijalog na nivou institucija, kao i da se razmotri budžet, kako bi mogle biti donijete ispravne odluke.

On je istovremeno iznio lični utisak da Evropska unija (EU) članove nove vlade u Atini vidi kao visokoobrazovane kolege, koji međutim imaju nedostatak političkog iskustva.

Bonus video: