Ukrajina počinje pregovore s kreditorima o javnom dugu

MMF je juče odobrio četvorogodišnje produženje aranžmana sa Ukrajinom vrijednog 17,5 milijardi dolara, čiji cilj je da se zemlja izvuče sa ivice ekonomske provalije
0 komentar(a)
MMF, Foto: Beta/AP
MMF, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.03.2015. 17:51h

Ukrajina, koju pogađajuju velika ekonomska kriza i oružani konflikt na istoku, sjutra će početi pregovore sa svojim kreditorima o restrukturiranju javnog duga, izjavila je danas u Kijevu ukrajinska ministarka finansija Natalija Jaresko.

"Sjutra treba da započnemo konsultacije s povjeriocima o reprogramiranju duga kako bi se smanjio pritisak na budžet", rekla je ukrajinska ministarka.

Prema navodima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javni dug Ukrajine ove godine treba da iznosi 94 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a njen spoljni dug 158 odsto BDP-a zbog devalvacije ukrajinske valute, grivne, i prazne državne kase.

MMF je juče odobrio četvorogodišnje produženje aranžmana sa Ukrajinom vrijednog 17,5 milijardi dolara, čiji cilj je da se zemlja izvuče sa ivice ekonomske provalije.

Kredit Ukrajini je produžen pod uslovom da vlada primijeni strukturalne reforme i smanji potrošnju.

Ukrajinska ekonomija, već prilično ugrožena ogromnom birokratijom i korupcijom, prethodne godine je dodatno bila opterećena ratom na istoku zemlje protiv proruskih separatista.

Bonus video: