Plevnelijev: Bugarska nije prepreka Južnom toku

"U Bugarskoj postoji potpuni politički konsenzus za izgradnju Južnog toka u skladu sa zakonodavstvom EU", rekao je Plevnelijev na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Palatli Srbija
0 komentar(a)
Rosen Plevnelijev, Foto: Betaphoto
Rosen Plevnelijev, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 12.03.2015. 14:39h

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev rekao je danas u Beogradu da Bugarska nije prepreka za realizaciju bilo kog energetskog projekta, pa ni Južnog toka, ali da ne može dozvoliti da evropski zakoni budu prekršeni na njenoj teritoriji.

"U Bugarskoj postoji potpuni politički konsenzus za izgradnju Južnog toka u skladu sa zakonodavstvom EU", rekao je Plevnelijev na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Palatli Srbija.

Plevnelijev je dodao da je problem što po tom pitanju još ne postoji dogovor Evropske komisije i Rusije, a da je Bugarska spremna da počne izgradnju čim do njega dođe.

Naveo je, takođe, da je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom posjete Turskoj rekao da Rusija neće graditi Južni tok, ali kada je bio u Mađarskoj "kao da je ostavio otvorena vrata za to".

Nikolić je rekao da snabdjevanje Srbije gasom zavisi od zemalja koje je okružuju i da Beograd "neće odbiti da učestvuje u izgradnji bilo kog gasovoda koji dođe do njenih granica".

"Ali kako izgleda, situacija nije trenutno optimistična", kazao je Nikolić.

Bonus video: