Šmit: Razumjeti Putina ili ući u rat

On je ocijenio da da su Putinove brige usmjerene manje na Ukrajinu, Poljsku ili Litvaniju, a više na Kinu, Pakistan i bivše sovjetske republike i da je, u vezi sa tim, za Putina budućnost Ukrajine manje važna
53 pregleda 2 komentar(a)
Helmut Šmit, Foto: Wikipedia
Helmut Šmit, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 12.03.2015. 12:55h

Bivši njemački kancelar Helmut Šmit (96) pozvao je Njemačku i Evropu da imaju više razumijevanja za Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina.

U suprotnom, upozorio je Šmit, ukrajinski konflikt bi se čak mogao pretvoriti u rat.

"To, da bi iz konflikta oko Ukrajine mogao nastati čak i vrući rat, nije potpuno isključeno", rekao je Šmit u intervjuu za njemački tabliod "Bild".

On je ocijenio da da su Putinove brige usmjerene manje na Ukrajinu, Poljsku ili Litvaniju, a više na Kinu, Pakistan i bivše sovjetske republike i da je, u vezi sa tim, za Putina budućnost Ukrajine manje važna. Putin je, prema Šmitovim rečima, ponovo pribavio Rusiji međunarodno poštovanje.

"Putinova politika se nama ne mora svidjeti, ali je moramo razumjeti iz istorije i ozbiljno shvatiti", rekao je Šmit.

Šmit, peti po redu njemački kancelar i, sudeći prema anketama, najomiljeniji od svih bivših kancelara, pojavljuje se i dalje u javnosti, sa neizbježnom cigaretom, premda je pušenje u Njemačkoj skoro "protjerano". On starački mudro, bez straha, kritikuje i Evropsku uniju i kancelara Angelu Merkel i Rusiju i govori o mnogim temama, poput "kapitalizma, kao ptice grabljivice", američkog špijuniranja, ekonomske krize...

O Šmitu, koji je nedavno na univerzitetu u Atinu dobio počasni doktorat, 24. po redu, čime se uvrstio u rekordere po počasnom "dr", njegove socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta sa snagom za donošenje odluka i analitičkim sposobnostima.

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Njemačkom sa demohrišćanima kancelarke Merkel, već i sami Njemci govore da je Šmit najznačajniji kancelar u poslijeratnoj istoriji države. "Sigurnost, umjesto poduhvata" - mogao bi biti moto, zbog koga mu Njemci ukazuju poštovanje.

Šmit, kancelar od 1974. do 1982. godine, podijelio je prije nekoliko godina šesto mjesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi "ElitePartner.de", po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom.

On je prije par dana u svojoj novoj knjizi pod radnim naslovom "Šta sam još htio da kažem" priznao, po prvi put javno, da je varao svoju pokojnu suprugu Loki, sa kojom je zajedno proveo u braku 68 godina.

"Imao sam vezu sa jednom drugom ženom", napisao je Šmit, citira magazin "Štern" dijelove njegove knjige, a mediji kažu da je ostalo u magli kada je to Šmit radio. Šmit je danas, na pitanje tablioda "Bild" o postojanju te žene starački mudro odgovorio.

"Na to mogu samo da kažem da bi svi oni koji postavljaju to pitanje trebalo prvo sebe da provjere", odgovorio je Šmit.

Bonus video: