Varufakis: Izlazak iz eurozone bila bi najgora stvar po Grčku

Varufakis je, u intervjuu za grčku televiziju, rekao da je siguran da će Atina u martu isplatiti zajam do 1,5 milijardi ura Međunarodnom monetarnom fondu i obezbijediti dovoljno novca za likvidnost u aprilu
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2015. 09:59h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je da bi izlazak iz eurozone bila najgora stvar koja bi mogla da zadesi Grčku.

Varufakis je, u intervjuu za grčku televiziju, rekao da je siguran da će Atina u martu isplatiti zajam do 1,5 milijardi ura Međunarodnom monetarnom fondu i obezbijediti dovoljno novca za likvidnost u aprilu.

"Uvjereni smo da će zajam u potpunosti biti otplaćen, posebno MMF-u, kao i da ćemo obezbijediti dovoljnu likvidnost tokom naredna četiri mjeseca", kazao je Varufakis, prenijela je agencija Rojters.

Grčka će uskoro predložiti reforme evropskim partnerima kako bi odmah dobila novac koji joj je neophodan, izjavio je Varufakis. "Predstaviću 9. marta paket sa šest reformi a s našim partnerima ću razgovarati o tome da se mjere (isplate novca) odmah primijene", rekao je Varufakis za grčku televiziju Star.

S obzirom da se Grčka suočava sa velikim padom prihoda, očekuje se da će ta zemlja ostati bez novca do kraja marta, a možda i ranije, navodi britanska agencija.

Grčki dug trenutno dostiže 315 milijardi eura, što odgovora nivou od 176 odsto bruto domaćeg prozivoda.

Atina je u februaru sa članicama eurozone postigla sporazum za četvoromjesečno produženje programa finansijske pomoći.

Evropski sporazum o produženju programa pomoći Grčkoj izazvao je podjele unutar vladajuće ljevičarske stranke Sirize, zbog toga što je premijer Aleksis Cipras zarad produžetka pomoći pristao na nastavak nadzora revizora Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda (koje sada grčka vlada zove "institucijama", a ne kao ranije "trojka").

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, prošle nedjelje je izglasao četvoromjesečno produženje programa pomoći Atini, postavši tako jedini evropski parlament koji se izjasnio o tom pitanju.

Prema tom sporazumu, koji su ministri finansija eurozone postigli 20. februara, zvanična Atina ima rok do kraja aprila kako bi dostavila alternativni plan reformi.

Bonus video: