DOGOVOR IZ BRISELA

Obezbijeđen gas za Ukrajinu, ali ne i za Donjeck i Lugansk

Ruski ministar Novak izjavio je, međutim, da tokom trilateralnih pregovora u Briselu nije postignut i dogovor o tome ko će platiti gas za region Donbasa, koga kontrolišu pobunjenici
0 komentar(a)
Maroš Šefčovič, Foto: Beta-AP
Maroš Šefčovič, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.03.2015. 08:08h

Predstavnici Rusije, Ukrajine i Evropske unije postigli su dogovor o nastavku isporuka gasa Ukrajini i EU, ali ne i o snabdjevanju samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, saopšteno je sinoć iz Brisela.

Evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič je u saopštenju za medije izrazio zadovoljstvo što je sa ruskim ministrom energetke Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Vladimirom Demčišinom napravljen dogovor o takozvanom zimskom paketu ruskog gasa.

"Ukrajinske potrebe za gasom će ovim dogovorom biti namirene, a dobio sam i uvjeravanja da su isporuke za EU obezbijeđene", poručio je komesar.

Ruski ministar Novak izjavio je, međutim, da tokom trilateralnih pregovora u Briselu nije postignut i dogovor o tome ko će platiti gas za region Donbasa, koga kontrolišu pobunjenici.

"Nismo postigli saglasnost, jer je riječ o spornom i tehnički komplikovanom pitanju", izjavio je Novak nakon pregovora i dodao da će gas za Donbas biti izuzet iz zimskog paketa.

Ukrajinsko gasno preduzeće Naftogas je nedavno obustavilo snabdjevanje gasom ovog regiona uz obrazloženje da je infrastruktura gasovoda oštećena u borbama ukrajinske vojske sa proruskim separatistima.

Novak je, međutim, najavio da će Rusija nastaviti da snabdijeva Donbas preko tamnošnjeg preduzeća Donjecktransgas, koje je direktno priključeno na ruski gasovod.

Preporučujemo za Vas