Glavna svjedokinja ubistva Njemcova napustila Moskvu: Vraća se u Kijev

Durickaja (23), koja je bila u društvu Njemcova kad je ubijen u petak uveče u Moskvi, ranije je izjavila da nije vidjela ubicu, već samo njegov automobil
5 komentar(a)
Ana Durickaja, Foto: Beta/AP
Ana Durickaja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.03.2015. 07:14h

Glavna svjedokinja ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova, ukrajinska manekenka Ana Durickaja, napustila je Moskvu i na putu je za Kijev.

Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Jevgen Perebjinis je na Tviteru objavio da je Durickaja "upravo krenula za Kijev" i da su joj "ukrajinske diplomate u Moskvi pružile svu neophodnu pomoć za njen povratak kući", prenijela je agencija AFP.

Durickaja (23), koja je bila u društvu Njemcova kad je ubijen u petak uveče u Moskvi, ranije je izjavila da nije vidjela ubicu, već samo njegov automobil.

Ona je u izjavi za televizijsku stanicu Dožd rekla da nije primijetila ništa sumnjivo u trenucima prije ubistva, a tokom samog čina nije uspjela dobro da vidi ubicu, prenijela je agencija Sputnjik.

Policija je, kako je navela, stigla na mjesto zločina 10 minuta poslije njenog poziva.

Durickaja se tada žalila na to da je u Moskvi drže pod stalnim nadzorom i da joj, uprkos tome što je dala sve informacije istražiteljima, ruske vlasti ne dozvoljavaju da napusti Rusiju "radi lične bezbjednosti".

"Tri dana me policijska kola prate do Istražnog komiteta. I ne govore mi kad ću moći da odem ni zašto me drže ovdje", rekla je ona preko Skajpa televiziji Dožd.

Njemcov (55) je ubijen u petak kasno naveče u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Ruski istražni organi istražuju pet mogućih motiva za ubistvo Njemcova, uključujući prijetnje koje je on dobio zbog svog stava prema napadu na francuski satirički list "Šarli Ebdo", a razmatraju se i mogući poslovni i lični motivi.

Bonus video: