PROTJERALI ČETVORICU RUSA

Holandija: GRU pokušao da hakuje Organizaciju za zabranu hemijskog oružja

OPCW istražuje slučaj trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji
91 pregleda 2 komentar(a)
GRU Holandija, Foto: Twitter.com/ChristopherJM
GRU Holandija, Foto: Twitter.com/ChristopherJM
Ažurirano: 04.10.2018. 12:01h

Holandske službe bezbjednosti protjerale su četvoricu Rusa zbog navodnog pokušaja sajber napada ruske vojne obavještajne službe (GRU) na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Hagu u aprilu, naveli su zvaničnici.

OPCW istražuje slučaj trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Britanska vlada ranije je optužila GRU da je odgovorna za četiri sajber-napada, čije su mete bili firme u Rusiji i Ukrajini; Demokratska partija u SAD; i jedna mala TV mreža u Velikoj Britaniji.

Rusija je optuzbe nazvala "dijaboličnim koktelom" optužbi.

Četvorica osumnjičenih, identifikovani od strane holandskih zvaničnika, imali su diplomatske pasoše, a među njima je i IT stručnjak, kao i nekoliko agenata, naveli su zvaničnici.

Iznajmili su automobil i tražili su mjesto sa kojeg bi mogli hakovati bežičnu mrežu OPCW-a, prenosi BBC.

Oprema u automobilu bila je uperena ka prostorijama OPCW-a i korišćena je za presretanje podataka pri pristupanju korisnika mreži, kazao je Maj Gen Ono Ajhelshajm iz holandske obavještajne službe MIVD.

Kada su zaustavljeni, pokušali su da unište jedan od mobilnih telefona koji su nosili.

Šta je bilo na njihovom računaru?

Podaci iz laptopa koji je oduzet od osumnjičenih pokazuju da je korišćen u Brazilu, Švajcarskoj i Maleziji.

U Maleziji je korišćen kako bi uzeo podatke o istrazi pada aviona MH-17 Malezija erlajnsa, koji je oboren 2014. na istoku Ukrajine, kada je poginulo 298 ljudi.

Ranije ove godine, međunarodnom istragom je zaključeno da je raketa kojom je oboren rusko vlasništvo, ali je zvanična Moskva negirala bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Podaci sa laptopa takođe ukazuju da je korišćen i u švajcarskom gradu Lozani, gdje je navodno hakovan laptop koji pripada Svjetskoj anti-doping agenciji, koja je prethodno razotkrila doping skandal sa ruskim sportistima.

Stoltenberg: NATO uz Holandiju i Veliku Britaniju

Holandski ministar odbrane kazao je da je ruski ambasador u toj zemlji pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi dao objašnjenje.

Generalni serketar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da Alijansa stoji iza holandske i britanske vlade kada je u pitanju sajber bezbjednost, i kazao da se Rusija mora pozvati na odgovornost za "očigledne pokušaje kršenja međunarodnog prava i institucija".

Šef NATO-a je dodao da Rusija mora prestati sa ponašanjem kojim pokušavaju uticati na izbore i širiti dezinformacije.

Ruska ambasada u Londonu ocijenila je neodgovornim tvrdnje britanskog ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta, koji je ranije optužio Rusiju za talas globalnih sajber napada. Kako dodaju iz ruske ambasade, ne postoje dokazi koji bi podržali te navode, kao i da su čista dezinformacija.

Hant je kazao da Zapad razmatra uvođenje širin sankcija Rusiji i da pokušaj napada na OPCW otklanja sve sumnje da zvanična Moskva stoji iza trovanja Sergeja Skripalja.

Preporučujemo za Vas