SVE SE BRZO ODIGRALO

Ukrajinska manekenka tvrdi da nije vidjela ubicu Njemcova

"Okrenula sam se i sve što sam vidjela je automobil svijetle boje. Nisam mogla da razaznam ni marku, ni model ni tablice pošto se vozilo brzo udaljavalo sa mjesta ubistva", rekla je Durickaja
10 komentar(a)
Ana Durickaja, Foto: Beta/AP
Ana Durickaja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.03.2015. 12:44h

Ukrajinska manekenka Ana Durickaja, koja je bila u društvu ruskog opozicionara Borisa NJemcova kad je ubijen u petak u Moskvi, izjavila je da nije vidjela ubicu, već samo njegov automobil.

Ona je u izjavi za televizijsku stanicu Dožd rekla da nije vidjela ništa sumnjivo u trenucima prije ubistva, a tokom samog čina nije uspjela dobro da vidi ubicu, prenijela je agencija Sputnjik.

"Okrenula sam se i sve što sam vidjela je automobil svijetle boje. Nisam mogla da razaznam ni marku, ni model ni tablice pošto se vozilo brzo udaljavalo sa mjesta ubistva", rekla je Durickaja.

Nadzorne kamere su snimile ubistvo Njemcova, ali se na snimku vidi trenutak prije i poslije ubistva, ali ne i sam čin, prenijeli su ruski mediji.

Taj video-snimak objavila je juče moskovska televizija "Centar" (TVC), prenio je sajt Raša tudej.

Zločin, koji se dogodio na Moskvoreckom mostu u centru Moskve, snimila je kamera koja snima vremenske uslove u centru grada a koja pripada televiziji TVC.

Snimak je obuhvatio širok kadar Moskvoreckog mosta, u blizini Kremlja, ali je kvalitet snimka takav da mogu da se razaznaju samo automobili na mostu i figure ljudi koji se kreću po njemu.

Kako navodi "Raša tudej", snimak pokazuje da je Njemcov ubijen u 23.31 sati po moskovskom vremenu, a da ga je ubica čekao na stepenicama mosta.

Sam trenutak ubistva nije snimljen, pošto je Njemcova i njegovu pratilju, ženu u bijelom kaputu za koju se pretpostavlja da je Durickaja, u tom momentu zaklonilo vozilo za čišćenje snijega koje je prolazilo mostom.

Ubica je zatim potrčao prema automobilu koji ga je čekao nekoliko metara dalje na mostu, ušao je na mjesto suvozača i napustio mjesto zločina.

Ranije te večeri su bezbjednosne kamere snimile Njemcova i Durickaju kako odvojeno stižu u moskovski tržni centar GUM na Crvenom trgu oko 22 sata po lokalnom vremenu.

Opozicionar i manekenka su navodno večerali u jednom od restorana u sklopu GUM-a, a zatim su odlučili da prošetaju do njegovog stana, koji se nalazi u blizini i do kojeg su morali da pređu preko Moskvoreckog mosta.

Njemcov je ubijen u petak kasno naveče u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Ruski istražni organi istražuju pet mogućih motiva za ubistvo Njemcova, uključujući prijetnje koje je on dobio zbog svog stava prema napadu na francuski satirički list "Šarli ebdo", a razmatraju se i mogući poslovni i lični motivi.