Zbog feng šuija, Kinezi neće ulagati u Maribor

Pokazalo se međutim da je riječ o vještoj predizbornoj reklami gradonačelnika jer predstavnica "kineskih kapitalista" u Sloveniji Mojca Veljkovič tvrdi da im se tajanstveni investitori već dugo vremena ne javljaju i da su otkazali saradnju
69 pregleda 1 komentar(a)
maribor_1, Foto: SHUTTERSTOCK
maribor_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 01.03.2015. 17:28h

Gradonačelnika Maribora Andreja Fištravca optužuju da je prevario svoje birače kad im je pred lokalne izbore prošle godine obećavao velike kineske investicije.

Sada se naime pojavila i teorija da Kinezima taj slovenački grad nije odgovarao zbog - feng šuija.

Feng šui je drevna kineska vještina uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kome obitavamo, na način da privučemo pozitivnu životnu silu i tamo obezbijedimo sreću.

Fištravec je na svom fajsbuk profilu objavio oglas kineske firme "Šihlijen Ejps"koja je tražila prvih 52 radnika za jednu od investicija, fabriku akumulatora za električne automobile koja je trebalo da zaposli do 300 radnika, prenosi Hina.

Pokazalo se međutim da je riječ o vještoj predizbornoj reklami jer predstavnica "kineskih kapitalista" u Sloveniji Mojca Veljkovič tvrdi da im se tajanstveni investitori već dugo vremena ne javljaju i da su otkazali saradnju, piše današnji ljubljanski "Dnevnik".

List piše da su kineski investitori razgledali mariborske lokacije na poziv Fištravčeve ekipe u gradskoj upravi, ali da nije sasvim jasno zašto se ni za jednu nisu odlučili.

Prema jednima, Kinezi su u Sloveniji bili razočarani sporim dobivanjem raznih dozvola, jer se u Kini nova fabrika bez mnogo komplikacija počne raditi u roku nekoliko mjeseci.

"Dnevnik" navodi da su po jednoj teoriji razlozi njihova odustajanja možda i dublji i kriju se u kineskoj filozofiji "feng šui", koja nalaže da svaka stvar mora biti na pravi način i harmonično postavljena u prirodno okruženje, posebno vodeći račna o vetru i vodi.

Lokacija koja im je bila ponuđena u Mariboru nalazila se preblizu rijeci Dravi, a po filozofiji feng šuija" voda za poslove nije dobra jer"odnosi novac, piše "Dnevnik".

Bonus video: