Njemačka: Zatvor zbog poricanja holokausta

"Holokaust ne postoji. To je nešto kao deda mraz ili uskršnji zeka za odrasle.... Ako sam ja optužena zbog negiranja holokausta, onda se jednom mora razjasniti šta je to..."
2 komentar(a)
Godišnjica Holokausta, Foto: Beta/AP
Godišnjica Holokausta, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2015. 17:45h

Zemaljski sud u Minhenu osudio je na 20 mjeseci zatvora bivšeg advokata Silivju Štolc (51) zbog poricanja holokausta.

Njemački mediji su prenijeli da to njoj nije prva zatvorska presuda.

Štolc je u novembru prije dvije godine poricala holokaust, odnosno, zločine koje su fašističke snage Njemačke počinile nad Jevrejima.

"Nedostaju istrage o mjestima ubistava, metodama ubistava, broju mrtvih, vremenu izvršenja zločina, počiniocima, leševima i tragovima ubistava", tvrdila je ova Njemica, bivši advokat.

Ona je poznata i po rečenicama da nedostaju dokazi o namjerama nacionalsocijalista da u potpunosti ili djelimično unište Jevreje.

Prije par godina pažnju njemačke javnosti, takođe, pred Zemaljskim sudom u Minhenu i takođe zbog negiranja holokausta privukla je jedna starica.

Starica Ursula H. tada stara 81 godinu je djelimično priznala optužbe zbog raspirivanja rasne mržnje, ali je odbacila onu o negiranju holokausta, obrazlažući da se može negirati samo nešto, u šta se vjeruje. "Holokaust ne postoji. To je nešto kao deda mraz ili uskršnji zeka za odrasle.... Ako sam ja optužena zbog negiranja holokausta, onda se jednom mora razjasniti šta je to...", rekla je ova starica iz Sjeverne Rajne Vestfalije, poznata kao revizionista njemačke istorije.

Ursula H. koja je tada na pitanje sudije o svom državljanstvu odgovorila da je ona građanin "Njemačkog rajha". Ona je napisala brošuru na 76 strana koja je dijeljena đacima i u kojoj se, prema optužnici, Jevreji diskreditiraju i ponižavaju, a holokaust negira i na satiričan način umanjuje. Ursula H. je bila posljednji predsjedavajući zabranjeg saveza "Kolegijum Humanum" (Collegium Humanum) i bila je osuđena na novčanu kaznu od 2.700 eura zbog vrijeđanja bivšeg predsjednika Centralnog savjeta njemačkih Jevreja Šarlote Knobloh. Sama kancelar Angela Merkel je, poslije poslednjih terorističkih napada u Francuskoj i Danskoj, pozvala Jevreje da ostanu u Njemačkoj i iznijela im podršku i zahvalnost. "Mi smo srećni i zahvalni što ponovo postoji jevrejski život u Njemačkoj", rekla je Merkelova u Berlinu i time reagovala na zabrinutost izraelskog šefa vlade Benjamina Netanjahua za poziciju Jevreja u Evropi, prije svega u Francuskoj i njegove pozive da se Jevreji sele u Izrael.

Bonus video: