Lavrov: Mnogi bi željeli da primirje propadne

Moskva bi mogla da se suoči sa novim sankcijama EU ukoliko proruske snage na istoku Ukrajine napadnu grad Marijupolj, izjavio je franscuski šef diplomatije
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 11:20h

Rusija je zabrinuta da mnogi u Ukrajini i van te zemlje priželjkuju da dogovor o primirju na istoku Ukrajine propadne, izjavio je danas ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

On je takođe pozvao OEBS da nadgleda povlačenje teškog naoružanja na istoku Ukrajine, predviđeno mirovnim sporazumom postignutim u Minsku 12. februara, prenio je Rojters.

Lavrov je na sastanku sa predsjednikom francuskog Senata Žerarom Laršeom izjavio:

"Sada mnogo zavisi o poštenom, objektivnom i nepristrasnom pristupu posmatrača koji treba da zabilježe šta se događa na teretnu, tako da možemo da odbacimo sve pokušaje da se sporazum iz Minska prikaže kao da je već propao".

"Ima mnogo ljudi van Ukrajine i u Kijevu koji žele da taj sporazum propadne", istakao je ruski šef diplomatije.

Stelmak: Manje se granatira, ali proruske snage krše primirje

Proruske snage nastavljaju sa kršenjem prekida vatre na istoku Ukrajine, mada je drugi dan zaredom primijećeno smanjenje granatiranja, rekao je danas portparol ukrajinske vlade za atiterorističke opercije Anatolij Stelmak.

Na brifingu sa novinare, Stelmak je naveo da je registrovano 19 artiljerijskih i minobacačkih napada i da su "pobunjenici koji imaju podršku Rusije" granatirali selo Popasna dva puta u toku noći i nastavili pokušaje da preuzmu položaje ukrajinske vojske u selu Širokine, u blizini strateškog lučkog grada Mariupolja.

Prema njegovim riječima, drugi dan zaredom primijećeno je smanjenje granatiranja, ali je ipak narušavan prekid vatre, prenijela je agencija AP.

Ruska agencija Tas s navodi da je Stelmak rekao da je "kršenje primirja daleko rjeđe".

Ranije je šef misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrul Apakan pozvao sukobljene strane da ubrzaju sa konkretnim planovima za povlačenje teškog naoružanja i sa spiskom budućih lokacija.

Ukrajinska vojska je saopštila da neće početi sa povlačenje teškog naoružanja u skladu sa mirovnim sporazumom iz Minska, sve dok se ne učvrsti primirje, dok su proruske snage juče počele sa povlačenjem teškog naoružanja.

Novinari nadgledaju povlačenje, separatisti žele i Mariupolj

Proruske snage tvrde da su počele sa povlačenjem oružja, ali zvanični Kijev ističe da to neće uraditi sve dok sukobi u potpunosti ne prestanu, a takođe tvrdi da proruske snage koriste prekid vatre kako bi se pripremili za novi napad.

Proruske snage su odvele novinare da prisustvuju povlačenju teškog naoružanja sa fronta u istočnoj Ukrajini, u skladu sa sporazumom o prekidu vatre, javio je Rojters.

Novinari britanske agencije su na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga prisustvovali povlačenju 10 kamiona sa topovima kroz Makijevku, blizu Donjecka.

Proruske snage su rekle da je artiljerija na putu iz Donjecka u pravcu Amvrosijevke, mjesta koje se nalazi daleko od fronta i blizu ruske granice.

U blizini Amvrosijvke novinari Rojtersa su vidjeli drugi konvoj sa 14 topova koji se takođe uputio u pravcu ruske granice.

Komandant proruskih snaga Eduard Basurin je izjavio da nema planova o daljem vojnom napredovanju.

"To je to. Ne idemo dalje", rekao je on.

Basurin je kazao da proruske snage i dalje namjeravaju da zauzmu čitavu teritoriju regiona Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, uključujući luku Marijupolj, koju drže ukrajinske snage, ali da će to učiniti "kroz pregovore sa ukrajinskom stranom".

On je sinoć dodao da je tokom jučerašnjeg dana povučeno 100 komada artiljerije, kao i da proruske snage namjeravaju da povuku svo teško naoružanje kao što je predviđeno sporazumom o primirju, uprkos najavi Kijeva da on još nije spreman da počne povlačenje.

Zbog Marijupolja nove sankcije Rusiji?

Moskva bi mogla da se suoči sa novim sankcijama EU ukoliko proruske snage na istoku Ukrajine napadnu grad Marijupolj, izjavio je franscuski šef diplomatije. Loren Fabijus je za radio "Frans Info" izjavio da je situacija oko Marijupolja poseban problem.

"Jasno smo rekli Rusija da bi se, u slučaju napada separatista na Marijupolju, stanje stvari značajno promijenilo, uključujući pitanje sankcija", izjavio je Fabijus, prenosi Rojters.

"Pitanje sankcija će biti ponovno pokrenuto na evropskom nivou", istakao je francuski šef diplomatije, koji je juče bio domaćin sastanka kojem su prisustvovali njegove ruske, ukrajinske i njemačke kolege, a koji su tom prilikom ponovo pozvali na poštovanje više puta prekršenog sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Zvanični Kijev strahuje da bi Marijupolj, grad sa pola miliona stanovnika, mogao da bude nova meta proruskih snaga, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin.

Zauzimanje Marijupolja bi proruskim snagama otvorilo koridor ka jugu, uključujući već aneksirano poluostrvo Krim.

Komandant proruskih snaga Eduard Basurin je juče izjavio da te snage i dalje nastoje da preuzmu kontrolu nad čitavom teritorijom Donjecke i Luganske oblasti, uključujući Marijupolj, ali je dodao da će oni to pokušati da to postignu "putem pregovora sa ukrajinskom stranom".

SAD i Velika Britanija šalju vojnike u Ukrajinu

Pentagon će poslati manji broj vojnika u Ukrajinu gdje će za oblast medicine na bojnom polju obučavati ukrajinske snage koje se bore protiv proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Između pet i 10 vojnika će otputovati u zapadnu Ukrajinu na drugu rundu obučavanja pripadnika ukrajinske vojske koji će poslije toga biti osposobljeni da obučavaju druge vojnike.

SAD su prošle godine obučile oko 300 ukrajinskih vojnika za oblast medicine na bojnom polju, navodi AP.

U međuvremenu, britanski premijer Dejvid Kameron je najavio da će 75 britanskih vojnika sljedećeg mjeseca stići u Ukrajinu gdje će savjetovati i obučavati ukrajinske snage.

Mogerini i Ban ki Mun o Ukrajini

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun razgovarali su sinoć telefonom o situaciji u Ukrajini, saopšteno je iz Brisela.

Glavna tema razgovora bila je sprovođenje sporazuma iz Minska i podrška posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

"Sporazum iz Minska mora biti u potpunosti primijenjen, i to je naš zajednički prioritet. EU već sada pruža značajnu praktičnu i finasijsku podršku Misiji OEBS-a", navela je Mogerini.

Sporazum iz Minska, potpisan ranije ovog mjeseca, predviđa prekid vatre, razmjenu zarobljenika i povlačenje teškog naoružanja dalje od linija fronta u istočnoj Ukrajini, a specijalna misija OEBS je ovlašćena da nadgleda njegovo sprovođenje.

Bonus video: