OEBS: Vlast u Rusiji zastrašuje NVO

"Diskriminacija medijskih organizacija na osnovu neodređenih izgovora srazmjerno krši slobodu izražavanja i slobodu medija", istakla je Mijatović
11 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2015. 12:05h

Kontinuirano zastrašivanje medijskih nevladinih organizacija u Rusiji dodatno ugrožava slobodu medija u toj zemlji, saopštio je OEBS.

Ovo saopšenje uslijedilo je nakon nedavne inspekcije Centra za odbranu mas medija (MMDC) koju su sproveli pravosudnih organa u Voronješkoj oblasti.

"Namjeran i pretjeran pritisak na MMDC u Voronježu i druge organizacije civilnog društva na polju medija duboko je zabrinjavajući", rekla je Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

"Diskriminacija medijskih organizacija na osnovu neodređenih izgovora srazmjerno krši slobodu izražavanja i slobodu medija", istakla je Mijatović.

Ona je kazala da MMDC predstavlja jednu od ključnih organizacija koje pružaju pravnu podršku po pitanju medijskih zakona za novinare, sudije, advokate i organe reda i kao i na podizanju svijesti javnosti po ovim pitanjima, stoji u saopštenju.

"Pozivam vlasti da prestanu sa praksom stigmatizacije čija je meta sada MMDC", poručila je Mijatović.

Ona je podsjetila da je MMDC bila predmet sličnih inspekcija 2013. i 2014. kao i druge medijske organizacije.

Pravosudni organi u Voronješkoj oblasti sproveli su 9. februara inspekciju kao dio zvanične procedure uključivanja MMDC u registar "stranih agenata".

Rusija je 2012. usvojila zakon koji traži da se nevladine organizacije registruju kao "strani agenti" na osnovu toga što se uključuju u "političku aktivnost" i finansiraju iz inostranstva, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: