Austrija: Bivši ambasador Kazahstana pronađen mrtav u zatvoru

Alijev, bivši zet kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji je postao njegov javni kritičar, odbacio je optužbe kao politički motivisane
0 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2015. 10:51h

Bivši ambasador Kazahstana u Austriji Rakat Alijev pronađen je mrtav u zatvoru u Beču pošto je počinio samoubistvo, saopštila je danas portparolka suda.

Austrijsko tužilaštvo optužilo je Alijeva u decembru za ubistvo dva bankara 2007, zbog čega je Kazahstan u više navrata tražilo njegovu ekstradiciju, prenio je Rojters.

Alijev, bivši zet kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji je postao njegov javni kritičar, odbacio je optužbe kao politički motivisane.

Nalazio se u pritvoru od juna pošto se predao austrijskim vlastima.

Austrijska novinska agencija je prenijela izjavu jednog zatvorskog zvaničnika, koji je rekao da je tijelo Alijeva pronađeno rano jutros u samici u zatvoru Jozefštat u Beču i da je zatvorenik samoubistvo izvršio vješanjem.

Kazahstan je tražio njegovu ekstradiciju iz Austrije, ali su vlasti u Beču dva puta taj zahtjev odbile zbog stanja ljudskih prava u bivšoj sovjetskoj republici.

Umjesto toga, austrijske vlasti su pokrenule sopstvenu istragu 2011.

Bonus video: