Bivši britanski ministri nude pristup političarima za novac

Džek Stro, koji je bio ministar spoljnih poslova u laburističkoj vladi premijera Tonija Blera, i Malkolm Rifkind, šef britanske diplomatije u kabinetu konzervativca Džona Mejdžora, snimljeni su skrivenom kamerom tokom razgovora s novinarima koji su im se predstavili kao zvaničnici izmišljene kompanije iz Hongkonga
1 komentar(a)
London, nevrijeme, Foto: Shutterstock
London, nevrijeme, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2015. 16:18h

Dva bivša britanska ministra negirala su da su uradili nešto nezkonito, pošto su tajno snimljeni u razgovoru u kojem su za novac nudili pristup političarima i diplomatama.

Džek Stro, koji je bio ministar spoljnih poslova u laburističkoj vladi premijera Tonija Blera, i Malkolm Rifkind, šef britanske diplomatije u kabinetu konzervativca Džona Mejdžora, snimljeni su skrivenom kamerom tokom razgovora s novinarima koji su im se predstavili kao zvaničnici izmišljene kompanije iz Hongkonga.

Novinari Kanala 4 i Dejli telegrafa rekli su da im trebaju britanski političari koji će biti u savjetodavnom odboru kompanije, prenosi AP.

Rifkind je snimljen kako kaže da bi mogao da organizuje "koristan pristup" britanskim ambasadorima, dok je Stro govorio o korišćenju "šarma i prijetnje" za promijenu mišljenja političara.

Stro je rekao i da za svoje usluge naplaćuje 5.000 funti dnevno, a Fikind je kazao da je njegova uobičajna naknada za pola dana posla između 5.000 i 8.000 funti, prenio je BBC.

Snimak je Velikoj Britaniji ponovo pokrenuo debatu o političkom lobiranju.

Rifkind i Stro, koji su i dalje poslanici, govorili su o sebi kao čuvarima standarda u parlamentu.

Stro je kao ministar spoljnih poslova javno branio odluku o napadu na Irak 2003, a Rifkind je kao ministar odbrane i šef diplomatije igrao značajnu ulogu u diplomatskim naporima u uspostavljanju mira u BiH.

Rifkind, koji i dalje ima važnu ulogu kao predsjednik parlamentarnog odbora koji nadgleda rad obavještajnih službi, izjavio je da su navodi o nezakonitom djelovanju "neosnovani".

Stro je rekao da je u snimljenom razgovoru govorio o aktivnostima koje bi mogao da obavlja kada izađe iz parlamenta, poslije izbora u maju.

Stro je u saopštenju rekao da je djelovao potpuno u skladu s etičkim kodeksom parlamenta.

Dodao je da je provjerio lažnu firmu iz Hongkonga prije sastanka s njenim navodnim predstavnicima, ali da se pokazalo da "njegove provjere nisu bile dovoljne da se razotkrije vješta obmana novinara".

Bonus video: