Oland i Vals gube povjerenje

Olandova popularnost, ipak, ostaje veća nego što je bila prošle godine, kada su ankete pokazale da je opala na čak 13 odsto, dok je prema istraživanju u novembru iznosila samo 12 dosto, što ga je učinilo najnepopularnim francuskim predsjednikom u novije doba
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Manuel Vals, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2015. 15:43h

Francuskom predsjedniku Fransoa Olandu i premijeru Manuelu Valsu, čija je vlada "preživjela" glasanje o nepovjerenju , u februaru je opala popularnost.

Broj ispitanika koji su izrazili zadovoljstvo Olandom opao je na 24 odsto ovog mjeseca, sa 29 odsto koliko ih je bilo zadovoljno u januaru, kada je šef francuske države pridobio naklonost mnogih sunarodnika svojim rukovođenjem krizom nastalom usljed islamističkih napada u Parizu, prenosi Rojters.

Prema istraživanju koje je za list "Žurnal di Dimanš" sproveo institut Ifop, a čiji su rezultati danas objavljeni, sada je više i onih koji su "veoma nezadovoljni" predsjednikom - 37 odsto, što je za osam odsto više u poređenju sa prošlomjesečnim rezultatima.

Olandova popularnost, ipak, ostaje veća nego što je bila prošle godine, kada su ankete francuskog instituta za istraživanje javnog mnjenja pokazale da je opala na čak 13 odsto, dok je prema istraživanju instituta "JuGov" u novembru iznosila samo 12 dosto, što ga je učinilo najnepopularnim francuskim predsjednikom u novije doba.

Što se tiče popularnosti premijera Valsa, ona je opala za sedam odsto ovog mjeseca te sada iznosi 46 odsto, u poređenju sa 53 odsto u januaru, ali i on i dalje uživa veću naklonost Francuza nego u posljednjih šest mjeseci 2014.

Francuska socijalistička vlada preživjela je u četvrtak glasanje o nepovjerenju u parlamentu koje su sazvali opozicioni konzervativci nakon što je vlada pribjegla spornom dekretu kako bi izdejstvovala usvajanje nacrta zakona o ekonomski liberalnim reformama bez parlamentarnog glasanja.

Bonus video: