Porošenko potpisao formiranje vojne jedinice Ukrajine, Poljske i Litvanije

"Sporazum omogućava uspostavljanje zajedničke ukrajinsko-poljsko-litvanske vojne jedinice i određuje opštu svrhu, principe aktivnosti, proces odlučivanja, bezbjednosne garancije i druge organizacione mjere u vezi sa aktivnošću ove brigade"
10 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2015. 16:09h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je Zakon o stvaranju zajedničke vojne jedinice Ukrajine, Poljske i Litvanije. Zajednička jedinica izvodiće zadatke koji budu predviđeni mandatom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

"Sporazum omogućava uspostavljanje zajedničke ukrajinsko-poljsko-litvanske vojne jedinice i određuje opštu svrhu, principe aktivnosti, proces odlučivanja, bezbjednosne garancije i druge organizacione mjere u vezi sa aktivnošću ove brigade", navodi se na sajtu ukrajinskog predsjednika. Brigada treba da djeluje u okviru mirovnih snaga UN i Evropske unije, a mogu da joj se pridruže i druge zemlje koje dobiju zajednički poziv tri države.

Ukrajina planira da angažuje 545 vojnika u ovoj jedinici, dok bi Poljska poslala 3,8 hiljada, a Litvanija 350 vojnika. Svaka država finansiraće svoj kontingent, a glavni štab će biti smješten u poljskom gradu Lublinu.

Ministri odbrane tri zemlje dogovorili su formiranje ove jedinice u septembru prošle godine, a planirano je da prva zajednička vojna vežba bude održana ove godine. Ukrajinski parlament ratifikovao je ovu odluku 4. februara.

Bonus video: