"U Iraku i Siriji 1.700 Rusa džihadista"

“Moramo ojačati naše napore da spriječimo takve odlaske i pored drugih zemlja moramo učiniti sve što je potrebno da ne dozvolimo terorističke prijetnje ili napade kada se ti građani vrate”, rekao je Aleksander Bortnikov
0 komentar(a)
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2015. 18:58h

I do 1.700 državljana Rusije bi trenutno moglo da se bori za džihadističke grupe u Iraku i Siriji, izjavio je šef ruske Federalne službe bezbjednosti.

On je to izjavio tokom samita protiv nasilnog ekstremizma u Vašingtonu, navodi ruska agencija RIA Novosti, a piše “Njuzvik”.

“Moramo ojačati naše napore da spriječimo takve odlaske i pored drugih zemlja moramo učiniti sve što je potrebno da ne dozvolimo terorističke prijetnje ili napade kada se ti građani vrate”, rekao je Aleksander Bortnikov.

“Trenutno se oko 1.700 ruskih državljana nalazi u Iraku i ovaj podatak je praktično dupliran od prošle godine”, naveo je Bortnikov, procenjujući da je oko 20.000 militanata iz 100 različitih zemalja regrutovano za grupe u Iraku i Siriji poput Islamske države.

Bortnikov je takođe naglasio da je Rusija pristala da sarađuje na problemu islamskog ekstemizma sa Sjedinjenim Državama ostalim državama na samitu, fokusirajući se naročito na problem “radikalizacije mladih”.

Rusija ima dugotrajan problem sa džihadistima. Procjenjuje se da je oko 160.000 ljudi ubijeno tokom sukoba ruske vojske i islamskih separatista u Čečeniji od početka devedestih. Napadi čečenskih terorista na rusko stanovništvo nastavili traju od tada, dostižući naročito nasilnu fazu između 2003. i 2004. godine kada je skoro 100 civila ubijeno u dva bombardovanja vozova, uključujući i skoro 200 djece u opsadi škole u gradu Beslanu.

Nedavno su objavljeni izvještaji da se čečenski separatisti bore za Islamsku družavu u grupi koja se zaklela da će “osloboditi Čečeniju” od Rusije u avgustu.

Situaciju je dodatno pogoršala podrška predsjednika Rusije Vladimira Putina sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu protiv kojeg se Islamska država takođe bori.

Bonus video: