Dom lordova: EU kao mjesečar ušetala u ukrajinsku krizu

Posebno se kritikuje Velika Britanija zbog toga što nije bila "ni dovoljno aktivna, ni dovoljno vidljiva" tokom krize
2 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2015. 11:02h

Britanija i cijela Evropska unija su "katastrofalno loše čitali" raspoloženje Kremlja tokom uvoda u krizu u Ukrajini, ocijenili su u izvještaju članovi Odbora za EU Gornjeg doma britanskog parlamenta.

Odbor za EU u Domu lordova, smatra da je Evropa "kao mjesečar ušetala u krizu".

Kako se navodi, Evropska unija nije razumjela dubinu ruskog protivljenja planovima da se EU dodatno približi Ukrajini. Posebno se kritikuje Velika Britanija zbog toga što nije bila "ni dovoljno aktivna, ni dovoljno vidljiva" tokom krize.

Dio krivice se stavlja na teret odlukama da se primjene mjere štednje u Forin ofisu, koji je tako ostao bez dijela eksperata za Rusiju, ali i bez dovoljno dobrih analiza dešavanja na istoku Evrope.

"Slična erozija u drugim ministarstvima spoljnih poslova u Evropskoj uniji ostavila ih je bez pravih rješenja za formulisanje autoritativnog odgovora na krizu u Ukrajini", navodi se u izvještaju.

Kritikuje se i dugogodišnji odnos EU prema zvaničnoj Moskvi, koji se, kako se navodi, "zasniva na optimističnoj premisi da je Rusija na putu da postane demokratska zemlja".

"Nedostatak čvrstih analitičkih kapaciteta i u Velikoj Britaniji i u Evropskoj uniji, direktno je doveo do katastrofalno lošeg čitanja situacije i raspoloženja Rusije u uvodu u krizu", rekao je šef komiteta lord Tugendat.

On je istakao i da nije postojala strategija niti bilo kakav strateški odgovor na pitanje kako se dugoročno odnositi prema Rusiji.

Bonus video: