Eni prodao 20 odsto udjela u Južnom toku

Prema finansijskom izvještaju Enija, ta kompanija je realizovala opciju prodaje svog udjela, čime će povratiti kapital uložen u projekat
57 pregleda 0 komentar(a)
Južni tok, Foto: Shutterstock
Južni tok, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2015. 08:49h

Italijanska energetska kompanija Eni prodala je Gaspromu udio od 20 odsto u preduzeću Južni tok, za 54 miliona eura.

Prema finansijskom izvještaju Enija, ta kompanija je realizovala opciju prodaje svog udjela, čime će povratiti kapital uložen u projekat, prenosi Tanjug.

Eni je ukupno u prošloj godini povratio 3,68 milijardi eura prodajom imovine, od čega 2,16 milijardi od prodaje udjela u firmi Artik Rusija, kojoj pripada 49 odsto preduzeća Sjever energija, koje posjeduje licence za razvoj nalazišta u Jamal-neneckom okrugu.

Gasprom je, krajem decembra, sklopio ugovore s kompanijama Eni, Wintershall i EDF o preuzimanju akcija Južnog toka u kompaniji Sauth Stream Transport.

Sauth Stream Transport je zajednička projektantska kompanija osnovana za izgradnju morskog dijela gasovoda Južni tok, koji je trebalo da ide po dnu Crnog mora. Gasprom je u toj kompaniji ranije imao udio od 50 odsto, italijanski Eni 20 odsto, francuski EDF i njemački Vinteršel po 15 odsto.

Neto gubitak Enija u četvrtom tromesečju prošle godine povećan je 3,6 puta u poređenju sa istim periodom 2013. i iznosio je 2,34 milijarde eura.

Korigovana neto dobit u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca smanjena je 64 odsto u odnosu na četvrti kvartal prethodne godine, na 464 miliona eura.

Prihodi Enija smanjeni su deset odsto na 26,83 milijarde eura na godišnjem nivou.

Proizvodnja nafte i gasa od oktobra do decembra prošle godine povećana je 4,5 odsto, u poređenju sa istim periodom 2013. godine i dostigla je 1,65 miliona barela naftnog ekvivalenta.

Bonus video: