Austrijski kancelar poziva Grčku da produži plan pomoći

Kreditori su predložili da paket pomoći Grčkoj bude produžen za još četiri mjeseca, dok Atina želi da se potpuno promijene uslovi sadašnjeg programa i ublaže mjere štednje
1 komentar(a)
Verner Fajman, Foto: Reuters
Verner Fajman, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2015. 15:56h

Austrijski kancelar Verner Fajman pozvao je danas vlasti u Atini da od svojih kreditora zatraže produžetak programa privrednog oporavka, pominjući rizik od "zaraze" u slučaju da Grčka izađe iz zone eura.

"Zalažem se za to da Evropska unija napravi gest prema Grcima, ali je na Grčkoj da uputi zahtjev (za produžavanje programa)", rekao je Fajman novinarima.

Austrijski kancelar, koji je 9. februara razgovarao s novim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, rekao je da Grčka ne bi trebalo da rizikuje i izađe iz zone eura, jer bi onda mogla da "zarazi i druge zemlje".

Evropski kreditori postavili su Grčkoj ultimatum da mora do petka da prihvati ključni uslov razgovora o pomoći, odnosno zatraži produžetak međunarodnog programa koji ističe 28. februara, prije nego što uopšte bude moglo da dođe do daljih pregovora o budućem finansiranju i ekonomskom kursu zemlje.

Kreditori su predložili da paket pomoći Grčkoj bude produžen za još četiri mjeseca, dok Atina želi da se potpuno promijene uslovi sadašnjeg programa i ublaže mjere štednje.

Ukoliko ne prihvati ultimatum evropskih kreditora, Grčka će biti prepuštena da se sama nosi sa svojim dugom, što joj, kako ocjenjuju mnogi finansijski stručnjaci, neće ostaviti mnogo izbora osim da napusti zonu eura.

Bonus video: