Varufakis minimizira neuspjeh razgovora Atine i kreditora

"Mi u Evropi znamo kako da se ponašamo da dođemo do veoma dobrog rješenja, čestitog rješenja kojim će biti prevaziđeno prvobitno neslaganje", rekao je Varufakis, poslije jučerašnjeg neuspješnog sastanka u Briselu 19 ministara finansija euro zone o paketu pomoći Grčkoj
0 komentar(a)
Volfang Šojble, Janis Varufakis, Foto: Reuters
Volfang Šojble, Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2015. 11:43h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis minimizirao je danas neuspjeh razgovora Atine i evropskih kreditora o paketu finansijske pomoći toj zemlji, izrazivši nadu da bi dvije strane mogle da se dogovore u propisanom roku.

"Mi u Evropi znamo kako da se ponašamo da dođemo do veoma dobrog rješenja, čestitog rješenja kojim će biti prevaziđeno prvobitno neslaganje", rekao je Varufakis, poslije jučerašnjeg neuspješnog sastanka u Briselu 19 ministara finansija euro zone o paketu pomoći Grčkoj.

Evropski kreditori postavili su Grčkoj ultimatum da mora do petka da prihvati ključni uslov razgovora o pomoći, odnosno zatraži produžetak međunarodnog programa koji ističe 28. februara, prije nego što uopšte bude moglo da dođe do daljih pregovora o budućem finansiranju i ekonomskom kursu zemlje.

Kreditori su predložili da paket pomoći Grčkoj bude produžen za još četiri mjeseca, dok Atina želi da se potpuno promijene uslovi sadašnjeg programa i ublaže mjere štednje.

Ukoliko ne prihvati ultimatum evropskih kreditora, Grčka će biti prepuštena da se sama nosi sa svojim dugom, što joj, kako ocjenjuju mnogi finansijski stručnjaci, neće ostaviti mnogo izbora osim da napusti zonu eura.

Varufakis je sinoć rekao da je Grčka bila blizu toga da potpiše sporazum koji je pripremila Evropska komisija (jedan od njenih kreditora, pored Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda), ali da taj sporazum nije juče predstavljen Atini i da ga zato nije potpisala.

"Vrijeme brzo ističe da se postigne kompromisni sporazum. Sve je vjerovatnije da će Grčka na kraju mjeseca izaći iz tekućeg programa pomoći", smatra Li Hardman, analitičar u banci Tokio-Micubiši UFJ.

Investitori su reagovali negativno na sinoćnji neuspjeh razgovora, a jutros na otvaranju berze vrijednost grčkih akcija opala je za više od četiri odsto. To je uticalo i na pad drugih evropskih berzi, uključujući i njemački indeks DAX 30 najvećih njemačkih kompanija koje trguju na frankfurtskoj berzi.

"Nadam se da će oni (Grčka) zatražiti produžetak programa i kada to urade moći ćemo da dozvolimo i neku fleksibilnost unutar programa", rekao je predsjednik euro zone Jeren Dijselblem pred početak današnjeg sastanka ministara finansija EU u Briselu.

Bez nekog finansijskog aranžmana pošto istekne sadašnji paket pomoći 28. februara, Grčka će imati veliki problem da vraća dugove i ispunjava osnovne finansijske dužnosti sljedećih mjeseci. Bankrot i najverovatniji izlazak iz zone eura bili bi epilog svega, ocjenjuje agencija AP.

Varufakis je, međutim, danas nagovijestio da bi sporazum Grčke sa novim kreditorima mogao da bude zaključen na vrijeme.

"Ono što je rekao grčki ministar finansija budi nam pozitivni osjećaj, mada moram da kažem da oni veoma mijenjaju mišljenje svaki dan i to je zapravo naš problem", ocijenio je austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling u izjavi za njemački Dojčlandfunk radio (Deutschlandfunk).

Grčka je sprovela velike mjere štednje u sklopu paketa pomoći od 240 milijardi eura koji je dogovoren 2010. sa "trojkom".

Ta zemlja ima na raspolaganju još 1,8 milijardi eura ukoliko ispuni uslove "trojke".

Prosječna mjesečna plata u Grčkoj je 600 eura, nezaposlenost je 25 odsto, dok je nezaposlenost mladih skoro 50 odsto, a ekonomija je od početka krize u eurozoni doživjela pad od 25 odsto.

Bonus video: