Sojers: Zapad mora da nauči da živi sa Putinom

Sojers je kazao da bi Zapad mogao da izvrši pritisak na Moskvu snabdijevanjem oružja Ukrajini ili pooštravanjem sankcija, ali se odmah i zapitao kakav bi odgovor Putina bio na to
12 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2015. 07:39h

Bivši šef britanske obavještajne službe MI6 Džon Sojers izjavio je da se provociranjem ruskog predsjednika Vladimira Putina rizikuje produbljivanje bezbjednosne krize sa kojom se Evropa suočava.

"Zapad mora da nauči da živi sa Putinom", rekao je Sojers u obraćanju studentima Kings koledža u Londonu, upozorivši na posljedice povećavanja pritiska na ruskog predsjednika u vezi sa situacijom u Ukrajini.

"Ukrajinska kriza više nije samo oko Ukrajine. To je sada mnogo veća, opasnija kriza, između Rusije i zapadnih zemalja, oko vrijednosti i poretka u Evropi", kazao je Sojers, prenijela je agencija Tas s, pozivajući se na britanski "Gardijan".

Sojers je kazao da bi Zapad mogao da izvrši pritisak na Moskvu snabdijevanjem oružja Ukrajini ili pooštravanjem sankcija, ali se odmah i zapitao kakav bi odgovor Putina bio na to.

"Sve dok Putin to pitanje posmatra u okvirima ruske bezbjednosti, biće spreman da ode dalje od nas", rekao je Sojers, podsjetivši da Rusija raspolaže "znatnim nuklearnim arsenalom".

"Odnosi sa Rusijom će biti odlučujući problem evropske bezbjednosti u godinama koje slijede", zaključio je Sojers.

Tas je prenio i navode "Gardijana" da ovi Sojersovi stavovi odražavaju većinski stav među britanskim bezbjednosnim establišmentom koji, uz izuzetak nekih bivših generala, pozivaju na oprez oko Ukrajine.

Bonus video: