Iz Ermitaža krao umjetnička djela

Djela su vraćena u muzej Ermitaž, u kojem je 2006. godine bila velika krađa. Kustos muzeja ukrao je oko 200 komada nakita ukupne vrijednosti od 3,9 miliona eura
200 pregleda 0 komentar(a)
Ermitaž, Foto: Shutterstock
Ermitaž, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2015. 20:31h

Jedan službenik muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu, jednog od najvećih muzeja na svijetu, uhapšen je zbog krađe nekoliko litografija, rukopisa i knjiga iz 17. i 19. vijeka, saopšteno je danas u Sankt Peterburgu.

Službenik biblioteke muzeja, kome prijeti zatvorska kazna do šest godina, uhapšen je proteklog vikenda u okviru istrage o nestanku nekoliko djela iz biblioteke u januaru ove godine, saopštio je lokalni ogranak ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB).

"U domu uhapšenog službenika pronađena su ukradena djela - litografije, fotografije, rukopisi i knjige iz 17. i 19. vijeka", navodi se u saopštenju i dodaje da je dio ukradenih djela pronađen i u jednoj antikvarnici u Sankt Peterburgu.

Djela su vraćena u muzej Ermitaž, u kojem je 2006. godine bila velika krađa. Kustos muzeja ukrao je oko 200 komada nakita ukupne vrijednosti od 3,9 miliona eura.

Ruske vlasti saopštile su 2010. godine da je iz muzeja ukradeno 250.000 djela.

U muzeju Ermitaž, koji je 1764. godine osnovala ruska carica Katarina II, nalazi se više od tri miliona umetničkih djela među kojima je i jedna skulptura u kamenu Mikelanđela Buonarotija, najvećeg umjetnika renesanse.

Bonus video: