OEBS osudio napad u Kopenhagenu

"Ovo je još jedan napad, ne samo protiv slobode izražavanja, već i protiv ključnih vrijednosti članica OEBS. Multikulturna društva predstavljaju osnovu zemalja OEBS-a i sad više nego ikad moramo da se zauzmemo za toleranciju i zajedničko poštovanje međusobnih razlika", istakao je Dačić
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 16.02.2015. 17:13h

Predsjedavajući OEBS-om, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, snažno je osudio terorističke napade na učesnike tribine o slobodi govora i na sinagogu u Kopenhagenu.

On je i izrazio saučešće porodicama žrtava.

"Ovo je još jedan napad, ne samo protiv slobode izražavanja, već i protiv ključnih vrijednosti članica OEBS. Multikulturna društva predstavljaju osnovu zemalja OEBS-a i sad više nego ikad moramo da se zauzmemo za toleranciju i zajedničko poštovanje međusobnih razlika", istakao je Dačić.

On je pozvao zemlje članice OEBS-a da intenziviraju napore za unaprjeđenje tolerancije i zaštite demokratskih vrijednosti.

U prvom napadu u subotu čija je meta bio jedan kafe Kopenhagenu u kome se održavala panel diskusija o slobodi govora ubijen je 55-godišnji muškarac, a ranjena tri policajca, dok je u drugom ispred sinagoge rano jutros ubijen 37-godišnji muškarac, a dva policajca ranjena.

Osumnjičeni napadač Omar El Husein je ubijen nakon opsežne policijske potjere juče rano ujutru u Norebru, dijelu Kopenhagena nedaleko od mjesta oba napada.

Bonus video: