Moskva: Nema uslova za oslobađanje Nađe Savčenko

Istražni komitet navodi da je Savčenko dobrovoljno prešla granicu s Rusijom prije nego što je pritvorena, što ona negira tvrdeći da su je kao zarobljenika proruski separatisti u istočnoj Ukrajini - predali Rusima
6 komentar(a)
Nadežda Savčenko, Foto: Reuters
Nadežda Savčenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 17:24h

Ruski istražitelji saopštili su danas da nema uslova za oslobađanje pilota ukrajinske vojske Nađe Savčenko (34), uprkos izjavi predsjednika Ukrajine da će ona uskoro biti puštena iz zatvora.

Istražni komitet je saopštio da samo sud može da oslobodi Nađu Savčenko, koja više od dva mjeseca štrajkuje glađu u moskovskoj ćeliji. Savčenko je optužena za ubistvo dva ruska novinara oko Donjecka u istočnoj Ukrajini prošle godine sredinom juna, kada se borila kao dobrovoljac.

Istražni komitet navodi da je Savčenko dobrovoljno prešla granicu s Rusijom prije nego što je pritvorena, što ona negira tvrdeći da su je kao zarobljenika proruski separatisti u istočnoj Ukrajini - predali Rusima.

U međuvremenu, ona je, iako zatvorena u Moskvi, u oktobru 2014. izabrana za poslanika u novom ukrajinskom parlamentu u Kijevu.

Nađa Savčenko je bila među prvim ukrajinskim ženama koja je obučavana kao ratni pilot i dosad je ostala jedina koja je u stanju da upravlja bombarderom "Suhoj Su-24" i helikopterima Mi-24.

Posle maratonskih mirovnih pregovora u Minsku u sredu i čevrtak ujutru o uspostavljanju primirja i demilitarizovane zone u području Donbasa, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je juče rekao da će Nađa Savčenko uskoro biti oslobođena.

Sporazum iz Minska poziva na razmjenu svih nelegalno zadržanih zatvorenika i talaca.

Bonus video: