Merkel za nedjelju dana proputovala skoro 20.000 km

Nemačka kancelarka Angela Merkel je za nedelju dana proputovala gotovo 20.000 kilometara u različitim diplomatskim misijama. Svoje diplomatske aktivnosti Merkelova je počela u četvrtak 5. februara kada je otputovala u Kijev
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 15:51h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je za nedjelju dana proputovala gotovo 20.000 kilometara u različitim diplomatskim misijama.

Njemački Di Velt navodi da je 60-godišnja političarka stigla na samit EU u Briselu potpuno iscrpljena, naročito poslije 17-časovnih pregovora u Minsku.

“Merkelova je imala nevjerovatan maratonski program“, navodi agencija DPA.

Svoje diplomatske aktivnosti Merkelova je počela u četvrtak 5. februara kada je otputovala u Kijev, zajedno sa francuskim predsjednikom Fransoom Olandom, gdje su se oni sastali sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom u uvodu pregovora u Minsku.

Već sljedećeg dana prisustvovala je otvaranju Konferencije o bezbjednosti u Minhenu, da bi potom odletjela u Moskvu, takođe sa Olandom na preliminarne razgovore sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a sve u vezi sa krizom u Ukrajini. “Nedjeljno popodne“ bilo je rezervisano za povratak u bavarsku prijestonicu, Minhen, gdje se i dalje održavala Konferencija, poslije čega je uslijedio let u Vašington, gdje je Merkelovu primio predsjednik SAD Barak Obama. Razgovori sa Obamom potrajali su dva dana, a u ponedeljak 9.2. sastala se sa premijerom Kanade, Stivenom Harperom u Otavi, da bi se iste večeri vratila u Berlin. Protokolarna dužnost prisustva komemoraciji povodom smrti bivšeg predsjednika Nemačke Ričarda fon Vajcsekera zadržala je Merkelovu u Njemačkoj, da bi potom otišla u Minsk, na “sudbonosne“ pregovore o budućnosti Ukrajine.

Tu je Merkelova odigrala ključnu ulogu u potpisivanju “Minska 2“, a pored 17-časovnih pregovora u prilog tome išla su i prethodna putovanja u Kijev i Moskvu, gde je odvojeno razgovarala sa liderima sukobljenih zemalja, Putinom i Porošenkom. Di Velt navodi da je tajna Merkeline izdržljivosti veoma jednostavna - nema je. “Ako obećate da joj ovo nećete reći, priznaću vam da ponekad poslije putovanja sa njom, kada se “probudim iz kome“ kod kuće, prvo što ugledam na vijestima je ona u nekom drugom gradu, drugoj vremenskoj zoni, pa se zapitam, kako ona to uspijeva“, naveo je Tomas Valde, novinar NBC Njuza iz Berlina.

Izvor: B92

Bonus video: