Mađarska se "brani" od imigranata

Mađarska je na udaru povećanog broja imigranata koji ilegalno ulaze u zemlju sa juga, uglavnom sa osiromašenog Kosova, odakle je samo u januaru došlo 10.000 tražilaca azila, podsjeća britanska agencija
1 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: BETAPHOTO
Viktor Orban, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 13.02.2015. 14:10h

Mađarska planira da usvoji zakon koji će omogućiti produženi pritvor ili brzo deportovanje ilegalnih imigranata kako ne bi postala "kamp" za ekonomske migrante.

Mađarski premijer Viktor Orban je, u izjavi državnom radiju "Košut", rekao da će Austrija i Njemačka, zemlje u koje hrli većina migranata koji najprije ilegalno uđu u Mađarsku, pooštriti svoje propise u roku od nekoliko mjeseci, te će migranti ostati u Mađarskoj, prenosi Rojters.

"Ako do tada ne budemo imali zakone koji nam omogućuju da ih hitno stavimo u pritvor i deportujemo, onda će Mađarska postati kamp za ekonomske migrante. To se mora izbjeći", upozorio je Orban.

Mađarska je na udaru povećanog broja imigranata koji ilegalno ulaze u zemlju sa juga, uglavnom sa osiromašenog Kosova, odakle je samo u januaru došlo 10.000 tražilaca azila, podsjeća britanska agencija.

Većina imigranata podnosi zahtjev za azil kako bi izbjegli hitnu deportaciju i obezbijedili oslobađanje, a dok su im zahtjevi u procesu razmatranja oni odlaze u zapadnije zemlje kroz bezgraničnu Šengen zonu EU.

Antal Rogan, parlamentarni lider Orbanove stranke Fides, iznio je prošlog petka ideju da bi tražioci azila mogli da budu zadržani u pritvoru dok njihovi zahtjevi ne budu razmotreni, kao i da bi odbijeni tražioci mogli da budu isterani po hitnom postupku.

Gotovo svi će, vjerovatno, biti smatrani ekonomskim migrantima, koji nemaju pravo na azil, navodi Rojters i podjseća da je Nemačka odbila 99 odsto zahtjeva za azil koje su migranti sa Kosova podnijeli prošle godine.

Njemačka je juče saopštila da šalje policajce na granicu Mađarske sa Srbijom, koju prelazi većina kosovskih migranata, kako bi pomogla u kontrolisanju imigracionog talasa, navodi britanska agencija.

Bonus video: