POKRENUTA ISTRAGA

Ljekar šokirao Slovake: Ko nema da podmiti, nema liječenja

"Ja od svojih pacijenata primam poklone. Svake godine primim u vidu poklona oko 5.000 eura. Nas život tjera na to da moramo da primimo bilo kakvu pomoć, prije svega finansijsku", kazao je televiziji Markiza Liptak
0 komentar(a)
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2015. 12:30h

Ugledni slovački ljekar opšte prakse Petr Liptak natovario je sebi na vrat policijsku istragu, krivičnu prijavu i lavinu ogorčenih mejlova iskrenim riječima za jednu od slovačkih televizija koje su šokirale Slovake: ako nema para da mi da poklon, nema liječenja.

"Ja od svojih pacijenata primam poklone. Svake godine primim u vidu poklona oko 5.000 eura. Nas život tjera na to da moramo da primimo bilo kakvu pomoć, prije svega finansijsku", kazao je televiziji Markiza Liptak.

Ljekar je dodao da mu novac najčešće daju siromašni pacijenti, ali da uzima i drugačiju vrstu poklona, a na pitanje TV Markiza da li mu je neprijatno da uzima novac od sirotinje, koja je to već platila preko javnog osiguranja, kratko je odgovorio: “Nije uopšte - zato što mi je novac potreban”.

"Ako neko nema pare da podmiti, ali ne bih to nazivao tako, već sufinansiranje, onda jednostavno nema sreće. Nema liječenja", kazao je otvoreno ljekar.

Tako javno odobravanje korupcije u zdravstvu izazvalo je u Slovačkoj šok, a od Liptaka se distancirala Ljekarska komora, političari su podnijeli protiv njega krivičnu prijavu, a istragu su poveli i policija i tužilaštvo zbog osnovane sumnje da prima mito od pacijenata.

"Imam evidenciju. U svako doba mogu da pokažem od kojeg pacijenta sam koliko dobio i u šta je to utrošeno i to nije mito. Podmićivanje bi bilo kada kada strpate kovertu sa novcem u džep. Ali, ako neko dođe i kaže: doktore, evo vam novac za finansiranje orinacije i ja to evidentiram to nije mito", objasnio je Liptak.

Ljekari opšte prakse i specijalisti u ambulantama su u Slovačkoj mahom privatnici koji imaju ugovore sa fondovima zdravstvenog osiguranja u koji doprinose obavezno daju Slovaci, za djecu i penzionere država, a zdravstvo je po zakonu besplatno.

Liptak je za on lajn dnevnik Topky.sk danas objasnio da se u slovačkom zdravstvu godišnje izgubi oko dve milijarde eura zbog cijena uređaja ili zdravstvenog materijala, dok fondovi zdravstvenog osiguranja štede na ljekarima i da je zato u redu da pacijenti sufinansiraju rad ordinacija, pošto se novac pacijenata gubi, a ljekarima osiguranje ne plaća dovoljno.

Dnevnik SME u današnjem izdanju proračunao je, međutim, da privatni ljekari ne stoje tako loše i da im je dovoljno 1.700 odraslih pacijenata ili 1.000 u slučaju pedijatara da im se ordinacija isplati.

Najveće zarade u Slovačkoj imaju gastro-enterolozi kojima, kao dobit od javnog osigranja, kada odbiju sve troškove ordinacije, - plate i povremena ulaganja - godišnje ostaje 3.220 eura.

Preporučujemo za Vas